Lavrov neodmieta stretnutie s tureckým rezortným kolegom

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:59 • 2 min
Lavrov neodmieta stretnutie s tureckým rezortným kolegom

NIKÓZIA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že sa nebude vyhýbať stretnutiu so svojím tureckým kolegom v Belehrade, o ktoré žiada Ankara. Medzi Ruskom a Tureckom sa zvýšilo napätie po tom, ako turecká stíhačka F-16 minulý utorok zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý sa pohyboval v sýrsko-tureckom pohraničí v rámci misie na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

slovakia

left justify in out

Lavrov dnes pripomenul, že minulú stredu sa s ním spojil šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu, ale "nepočul som od neho nič nové" v porovnaní s už známou pozíciou Ankary. Tá označila konanie tureckej armády za oprávnenú obranu tureckého vzdušného priestoru, ktorý ruský bombardér údajne narušil, čo však Moskva popiera. Ruský minister dnes pred novinármi vyhlásil, že turecká strana teraz "nástojčivo prosí zorganizovať osobné stretnutie s ministrom zahraničných vecí Turecka" počas Rady ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Belehrade.

 

"Nebudeme sa tomuto kontaktu vyhýbať. vypočujeme si, čo hovorí minister Čavušoglu," uviedol Lavrov a vyjadril nádej, že sa "možno objaví niečo nové v porovnaní s tým, čo zaznelo verejne". Rusko od Turecka žiada, aby sa za zostrelenie lietadla ospravedlnilo a potrestalo vinníkov. Ankara sa ospravedlniť odmieta a tvrdí, že posádka stíhačky F-16 bránila vzdušný priestor krajiny a plnila len svoju povinnosť.

 

Rusko na zostrelenie lietadla reagovalo vyslaním moderného systému protilietadlovej obrany S-400 na základňu v sýrskej provincii Lázikíja a prijatím celej série diplomatických a ekonomických sankcií voči Turecku. Spomínaná schôdzka šéfov diplomacií OBSE, na ktorej by sa mali stretnúť Čavušoglu a Lavrov, sa v Belehrade uskutoční 3. a 4. decembra. Príležitosťou pre stretnutie vrcholných predstaviteľov oboch krajín bolo aj pondelkové otvorenie konferencie OSN o klimatických zmenách v Paríži. Ruský prezident Vladimir Putin sa však so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom odmietol stretnúť.

 

Západné krajiny vyzvali oba štáty na zdržanlivosť a obnovenie dialógu, pretože sa obávajú, že spor medzi Ankarou a Moskvou by mohol mať negatívny vplyv na pokusy o urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii, kde Rusko podporuje režim Bašára Asada a jemu vernú armádu, kým Turecko opozíciu a jej naklonených povstalcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies