Lavrov na rokovaniach s Tillersonom hovoril o Donbase a o vzťahoch USA s Ruskom

NETKY.SK • 7 December 2017, 18:28 • 2 min
Lavrov na rokovaniach s Tillersonom hovoril o Donbase a o vzťahoch USA s Ruskom

VIEDEŇ - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok v rozhovore s americkým kolegom Rexom Tillersonom znova upozornil, že Kyjev musí dôsledne plniť mierové dohody z Minska.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ruského rezortu diplomacie po rokovaní oboch ministrov počas ministerského summitu členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni.

 

Vo vyhlásení ruského ministerstva sa píše, že pri posudzovaní situácie na východe Ukrajiny ruská strana upozornila, že dohody uzavreté v Minsku 12. februára 2015 nemajú alternatívu. Z vyhlásenia vyplýva, že Lavrov na rokovaniach s Tillersonom zdôraznil, že je potrebné dôsledné vykonávanie ustanovení minských mierových protokolov zo strany Kyjeva.

 

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov na rokovaní s Tillersonom hovoril aj o neprípustnosti nátlaku na ruské médiá a ruských diplomatov pôsobiacich v USA, a to vrátane pokusov o ich naverbovanie za agentov cudzích tajných služieb.

 

K tejto téme sa v stredu na tlačovej konferencii vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, keď spresnila, že Moskva má správy o mnohých a rôznorodých pokusoch o naverbovanie novinárov zo strany amerických tajných služieb. Ilustrovala ich na príklade ruského novinára, ktorému spočiatku americké tajné služby ponúkli spoluprácu, potom sa ho snažili podplatiť a napokon naňho vyvíjali psychologický nátlak a prešli i k priamym vyhrážkam.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ďalej vyhlásil, že požiadal svojho amerického rezortného partnera Rexa Tillersona o vysvetlenie rozhodnutia americkej vlády o presťahovaní veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema. "Žiadali sme objasnenie významu rozhodnutí, ktoré sa (v USA) prijali, pokiaľ ide o presun amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema," uviedol Lavrov.

 

Lavrov od americkej strany žiadal, aby vysvetlila, aké dôsledky by krok Spojených štátov mohol mať na úsilie vyvíjané v rámci tzv. blízkovýchodného kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov.

Okrem toho povedal, že Moskva chce upozorniť na obavy, ktoré vyjadrili arabské i moslimské krajiny, Liga arabských štátov či Organizácia islamskej spolupráce v súvislosti s možným ohrozením snáh o urovnanie situácie na Blízkom východe po Trumpovom vyhlásení.

 

Minister dodal, že Rusko a USA sa vo Viedni dohodli, že budú pokračovať v kontaktoch, tentoraz na úrovni expertov, "aby sme lepšie porozumeli nielen americkému prístupu, ale aj našli spôsob, ako pokračovať v práci v rámci kvarteta" združujúceho Rusko, USA, OSN a EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies