Lavrov: Kyjev a povstalci musia rešpektovať dohodu o prímerí

NETKY.SK • 8 November 2014, 07:22 • 2 min
Lavrov: Kyjev a povstalci musia rešpektovať dohodu o prímerí

PEKING - Ukrajinská vláda a povstalci na východe Ukrajiny musia rešpektovať dohody o prímerí, uviedol dnes v Pekingu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lavrov podľa agentúry RIA Novosti dodal, že dohodu o prímerí podpísali obe strany a práve ony musia ukončiť tento proces, "čo teraz aj robia". Šéf ruskej diplomacie zopakoval, že ruskí vojaci na Ukrajine nie sú, čoho potvrdením je podľa jeho slov aj to, že Spojené štáty nemajú dôkazy o opaku - o tom, že by tam ruské jednotky boli.

      

"Dokonca aj Jen Psakiová (hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA) povedala, že americké ministerstvo zahraničných vecí o tom nemá informácie," upozornil Lavrov, ktorý sa dnes v kuloároch predprípravných rokovaní pred vrcholným summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) stretol aj s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym.
      

Najnovšie správy ukrajinskej vlády o nových presunoch ruských jednotiek na východ Ukrajiny v piatok nepotvrdil ani hovorca amerického Pentagónu John Kirby. Uviedol však, že USA na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou registrujú sústreďovanie bojaschopných a dobre vyzbrojených ruských taktických jednotiek, "čo nijako neprispieva k zníženiu napätia v oblasti".  
      

Schôdzka Lavrova s Kerrym sa v Pekingu konala v čase vážneho zhoršenia vzťahov medzi oboma krajinami, ktorého príčinou je okrem iného aj politická kríza na Ukrajine, ako aj uvalenie hospodárskych sankcií na Rusko. Predpokladá sa, že práve Ukrajina bola jednou z hlavných tém rozhovoru ministrov. Predpokladá sa, že počas pekinského summitu, ktorý sa uskutoční 10. a 11. novembra, sa stretnú aj prezidenti oboch krajín Barack Obama a Vladimir Putin. Kremeľ i Biely dom však spresnili, že nepôjde o dvojstranné rokovanie, ale o neoficiálne stretnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona