Lavrov kritizoval Porošenkovo vyhlásenie ohľadom neutrálneho štatútu Ukrajiny

NETKY.SK • 19 December 2014, 14:01 • 2 min
Lavrov kritizoval Porošenkovo vyhlásenie ohľadom neutrálneho štatútu Ukrajiny

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes kritizoval krok ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý predložil do parlamentu návrh zákona o zrušení neutrálneho štatútu krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lavrov v Moskve vyhlásil, že návrh zákona na ukončenie neutrálneho štatútu Ukrajiny, ako aj ekonomická blokáda východu Ukrajiny zo strany kyjevskej vlády sú súčasťou konfrontačnej rétoriky uprednostňovanej prívržencami vojnovej stratégie v Kyjeve.
     

Rusko podľa Lavrova nevedie so Západom spor kvôli Ukrajine, ale vníma, že Západ nesplnil celý rad svojich záväzkov prijatých v súvislosti s týmto štátom. 
     

Lavrov vysvetlil, že Západ sa zaviazal podporovať na Ukrajine vytvorenie vlády národnej jednoty, o čom bola 21. februára podpísaná dohoda. Ruský minister upozornil, že tento sľub zostal nesplnený, podobne ako aj sľub z apríla, keď Západ avizoval podporu hĺbkovej ústavnej reformy na Ukrajine. 
     

Šéf ruskej diplomacie ďalej povedal, že paralelne s neplnením sľubov Západ nadržiava tým silám v Kyjeve, ktoré sú prívržencami vojenského riešenia situácie na východe Ukrajiny. Dodal, že sa to prejavuje v oblasti realizácie zákona o lustrácii i ekonomickej blokády Donbasu. 
     

Zopakoval, že Moskva je za dôsledné plnenie všetkých uzavretých dohôd týkajúcich sa Ukrajiny. "Ukrajinská téma sa týka všetkých krajín Európy, členov Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe (OBSE)," vyhlásil Lavrov.
     

Ruský minister dnes v Moskve rokoval so svojím srbským rezortným kolegom Ivicom Dačičom. Vzhľadom na to, že Srbsko bude v roku 2015 predsedajúcou krajinou OBSE, rokovali aj o úlohe, ktorú táto organizácia zohráva pri urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine. 
     

Lavrov v tejto súvislosti tlmočil pripravenosť Ruska rozšíriť a posilniť okruh činnosti špeciálnej monitorovacej misie OBSE na východe Ukrajiny. Vyslovil sa aj za účasť OBSE na prešetrovaní podozrení z porušovania ľudských práv na Ukrajine či tragédií, k akým došlo počas protivládnych demonštrácií na kyjevskom Majdane, resp. v máji v Odese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies