Lavrov: Jadrová dohoda s Iránom nevyvolá preteky v zbrojení

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 07:38 • 2 min
Lavrov: Jadrová dohoda s Iránom nevyvolá preteky v zbrojení

MOSKVA - Rámcová dohoda šestice svetových mocností a Iránu o jeho jadrovom programe nepovedie k novým pretekom v zbrojení, uviedol v dnes zverejnenom rozhovore ruský minister zahraničných vecí Sergej.

slovakia

left justify in out

"Irán bude najviac kontrolovanou a inšpektormi navštevovanou krajinou, ak princípy odsúhlasené v Lausasnne budú prenesené do jazyka praktických dohôd," povedal Lavrov v rozhovore s generálnym riaditeľom Medzinárodnej informačnej agentúry Rusko dnes (Rossija segodňa) Dmitrijom Kiseľovom. "Nie je dôvod na zbrojné preteky," citovala ho agentúra Reuters.

 

V úryvkoch rozhovoru, ktoré dnes zverejnila ruská tlačová agentúra RIA, Lavrov obvinil USA a Európsku úniu z odkladov pred uzavretím rámcovej dohody minulý týždeň. Povedal tiež, že odvolanie sankcií by pomohlo Rusku, pretože by umožnilo Iránu zaplatiť plne za dohody s ruskou jadrovou agentúrou Rosatom.

 

 

Washington - Americký minister energetiky Ernest Moniz dnes povedal, že USA a Irán sú na rovnakej strane čo sa týka rámcovej jadrovej dohody uzavretej minulý týždeň, očividne minimalizujúc názorové rozdiely v chápaní dohody oboma stranami.

 

Moniz povedal reportérom v Bielom dome, že nezhody sa zväčša týkajú toho, čo chce ktorá strana zdôrazniť, nie obsahu samotnej dohody, napísala agentúra Reuters.

 

 

Bejrút - Vodca libanonského Hizballáhu dnes povedal, že rámcová dohoda s Iránom vylučuje prízrak regionálnej vojny. "Niet pochybností, že iránska jadrová dohoda bude pre región ... významná," uviedol šejk Hasan Nasralláh v rozhovore pre sýrsku televíznu stanicu al-Ichbaríja.

 

"Dohoda, ak dá Boh, vylúči prízrak regionálnej vojny a svetovej vojny," citovala ho agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies