Lavrov: Dohoda o iránskom jadrovom programe je na dosah

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 11:45 • 2 min
Lavrov: Dohoda o iránskom jadrovom programe je na dosah

UFA - Konečná dohoda o iránskom jadrovom programe je na dosah, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov neexistujú v snahe dosiahnuť ju neprekonateľné prekážky - ústrednou otázkou je však kvalita dohody, nie to, kedy bude uzavretá.

 

"Sme blízko k úplnej dohode. Je na dosah," povedal Lavrov novinárom popri summite zoskupenia BRICS v ruskom meste Ufa. Dodal, že je pripravený vrátiť sa do Viedne na pokračujúce rozhovory medzi zástupcami Teheránu a šiestich svetových veľmocí, informuje agentúra Reuters.

 

Plánovaná dohoda by obmedzila citlivé časti nukleárneho programu Teheránu na desať alebo viac rokov s cieľom zabrániť možnému vývoju jadrových zbraní. Výmenou by Irán získal zrušenie sankcií, ktoré ochromujú jeho ekonomiku.

Lavrov dnes zdôraznil, že po dosiahnutí takejto dohody by malo byť prioritou čo najskoršie zrušenie zbrojného embarga voči Iránu. To podľa diplomatov patrí k hlavným zostávajúcim problematickým bodom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies