Lavrov a Steinmeier sa spoločne poklonili pamiatke padlých vo Volgograde

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 10:19 • 2 min
Lavrov a Steinmeier sa spoločne poklonili pamiatke padlých vo Volgograde

VOLGOGRAD - Šéfovia ruskej a nemeckej diplomacie, Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier, vyzvali dnes z ruského Volgogradu na pokračovanie úsilia v záujme politického riešenia ukrajinskej krízy.

slovakia

left justify in out

Obaja ministri sa v niekdajšom Stalingrade, dejisku jednej z kľúčových a súčasne najkrvavejších bitiek druhej svetovej vojny, stretli na bilaterálnej úrovni po prvý raz od novembra 2014. Spoločne tu navštívili pamätné miesta bitky, vrátane Mamajevovej mohyly a vojenského cintorína Rosoški, na ktorom našlo miesto posledného odpočinku viac ako 60.000 padlých sovietskych i nemeckých vojakov. Lavrov a Steinmeier tu vzdali hold padlým a položili vence.

 

"Musíme urobiť všetko pre to, aby sa podobné tragédie v dejinách ľudstva nikdy neopakovali," vyhlásil hosť z Berlína, ktorý súčasne kritizoval ukrajinskú vládu za pomalú realizáciu obsahu mierových dohôd z Minska. Boje pri Stalingrade si v rokoch 1942-43 vyžiadali viac ako 700.000 obetí. "Hrdinské mesto" nesie názov Volgograd od roku 1961, keď došlo k zmene v rámci vyrovnávania sa s dôsledkami stalinského kultu osobnosti.

 

Stretnutie oboch ministrov zahraničných vecí sa uskutočnilo napriek pretrvávajúcemu napätiu medzi Moskvou a Berlínom, ktoré súvisí s konfliktom na Ukrajine. Ako už v stredu konštatoval nemecký rezort zahraničných vecí, Steinmeierova návšteva vo Volgograde je súčasťou účasti na spomienkových akciách pri príležitosti konca druhej svetovej vojny spred 70 rokov "v znamení spoločného spomínania, zmierenia a porozumenia".

 

V piatok si okrúhle výročie pripomenie aj Spolkový snem (Bundestag) v Berlíne a v nedeľu sa spolková kancelárka Angela Merkelová v spoločnosti ruského prezidenta Vladimira Putina pokloní pamiatke padlých pri Hrobe neznámeho vojaka v Moskve, ku ktorému štátnici položia vence. Na sobotňajšej vojenskej prehliadke v Moskve bude Nemecko mať zastúpenie iba na veľvyslaneckej úrovni, a to práve v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies