Lavrov a Kerry rokovali v Ríme o Ukrajine a Blízkom východe

NETKY.SK • 15 December 2014, 08:08 • 2 min
Lavrov a Kerry rokovali v Ríme o Ukrajine a Blízkom východe

RÍM/MOSKVA - Rusko a Spojené štáty podporujú skoré zvolanie zasadnutia kontaktnej skupiny o Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V súvislosti so situáciou na juhovýchode Ukrajiny bola zdôraznená potreba dôsledného uplatňovania dohôd z Minska a skorého zvolania stretnutia kontaktnej skupiny na túto tému", uviedlo v noci nadnes na Facebooku ruské ministerstvo zahraničných vecí po nedeľňajšom stretnutí šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a jeho amerického rezortného partnera Johna Kerryho v Ríme.
      

Obaja ministri si podľa tohto vyhlásenia citovaného agentúrou Interfax vymenili počas trojhodinového stretnutia názory na aktuálne medzinárodné otázky, vrátane potreby dať nový impulz izraelsko-palestínskemu mierovému procesu. Hovorili aj o urovnaní konfliktu v Sýrii a dosiahnutí komplexnej dohody o iránskom jadrovom programe. Zhodli sa na tom, že v otázke blízkovýchodného konfliktu budú naďalej úzko spolupracovať, obe strany však podľa nich musia prijať opatrenia na zníženie napätia.
      

V súvislosti s dianím na východe Ukrajiny trval Kerry podľa predstaviteľa svojho ministerstva na "úplnom uplatňovaní" dohody z Minska a deeskalácii situácie. Lavrov podľa ruských médií zdôraznil, že akýkoľvek pokus o tlak na Rusko v tejto otázke je odsúdený na neúspech.
      

V piatok Kerry rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Dnes sa v Ríme stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrami zahraničných vecí Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.
      

O vojne v Donbase hovorili v nedeľu večer telefonicky aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa úradu kancelárky vyzvali Porošenka, aby sa po zostavení novej vlády čo najskôr začal komplexný reformný proces, pretože len tak sa môže ekonomika Ukrajiny zotaviť a prísť nevyhnutná medzinárodná pomoc.
      

Porošenko oboch politikov oboznámil s tým, že od 9. decembra, začiatku platnosti nového prímeria, nezahynul na východe Ukrajiny ani jeden civilista, hoci pokoj zbraní sa porušuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies