Lavrov a Kerry hľadajú za rokovacím stolom riešenie situácie v Sýrii

NETKY.SK • 9 September 2016, 18:22 • 2 min
Lavrov a Kerry hľadajú za rokovacím stolom riešenie situácie v Sýrii

ŽENEVA - Šéfovia diplomacií Ruskej federácie a Spojených štátov, Sergej Lavrov a John Kerry, pokračujú dnes v úsilí nájsť za rokovacím stolom riešenie sýrskej krízy a dosiahnuť konsenzus o prímerí na tamojších frontoch, a to v jednom z hotelov vo švajčiarskej Ženeve.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Ako uviedol osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, dohoda medzi Ruskom a USA by predstavovala podstatný rozdiel z hľadiska úsilia o politické riešenie problému. Preto osobne veľmi dúfa, že obaja hlavní aktéri rokovaní nájdu riešenie komplikovaných tém a dokážu prekonať odlišné stanoviská.

 

Z diplomatických kruhov prenikla na verejnosť informácia, že úspešnosť rokovaní je veľmi neistá, keďže USA sa naďalej zasadzujú za zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého naopak podporuje Rusko.

 

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien však napriek tomu apeluje na Rusko a USA, poukazujúc na extrémnu núdzovú situáciu obyvateľstva v Aleppe, osobitne v jeho východnej časti. Spoločne so Staffanom de Misturom volá aspoň po dočasnom prímerí, ktoré by umožnilo dodávku humanitárnej pomoci, a to s trvaním najmenej 48 hodín týždenne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona