Lavrov: Ukrajina musí zostať neutrálna

NETKY.SK • 28 Január 2015, 15:03 • 2 min
Lavrov: Ukrajina musí zostať neutrálna

MOSKVA - Ukrajina musí zostať neutrálna a zabrániť tak ďalšiemu rozdeleniu krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V stredu to zdôraznil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. "V záujme zabránenia ďalšieho delenia krajiny je dôležité, aby si Ukrajina ponechala neutrálny štatút," citovala Lavrova agentúra Interfax. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však už na konci decembra podpísal návrh zákona, ktorý ruší štatút neutrality Ukrajiny. Kyjev sa netají ani záujmom vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, no pred vstupom krajiny do NATO Porošenko sľúbil zorganizovať o tejto veci referendum. Rusko na tento krok okamžite reagovalo nahnevane a nazvalo ho ohrozením ruskej aj európskej bezpečnosti.

 

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies