Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 7 December 2017, 08:54 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno panovalo polooblačné počasie. Teploty dosahovali na vrcholoch hôr -6°C až po 4°C v stredných polohách.

slovakia

left justify in out

Na hrebeňoch fúkal prevažne západný až severozápadný vietor o sile 10-15 m/s ( 36 – 54 km/h ), v nárazoch miestami do 21 m/s ( 76 km/h ). Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 20 centimetrov nového snehu, informuje tredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

 

Počasie posledného týždňa s veľmi silným vetrom, nízkymi teplotami a momentálnym oteplením spôsobilo, že sneh je nerovnomerne rozložený, ufúkaný do dosiek a vankúšov, ktoré sú vplyvom oteplenia málo stabilné. V týchto miestach sa môžu mechanicky uvoľniť lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, šírenie napätia v snehovej pokrývke je preto v takýchto miestach veľmi zradné a nebezpečné. Na klzkom trávnatom podklade sa v priebehu dňa môžu vyskytnúť aj základové lavíny.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas celej poslednej periódy sneženia síce napadlo do 20 cm nového snehu, ale veľmi silný vietor ho previeval na prevažne južné a juhovýchodné svahy. V priebehu dňa sa očakáva výrazné oteplenie vo všetkých pohoriach, vďaka ktorému sneh oťažie a na strmých svahoch sa očakávajú samovoľné lavíny.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpajúca, s nočným mrazom klesá.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies