V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 20 Marec 2016, 09:35 • 2 min
V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Po sobotňajšom poludňajšom vyčasení sa nad ránom opäť zatiahlo a na mnohých miestach sa vyskytovala aj hmla.

slovakia

left justify in out

Vietor sa trochu utíšil, fúkal prevažne čerstvý vietor severných a západných smerov, na hrebeňoch v nárazoch miestami až prudký. Za posledných 24 hodín pripadlo len miestami od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu. Nový a voľný sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je v teréne rozmiestnený veľmi nerovnomerne a je len čiastočne zviazaný so starým podkladom. Vietor na povrchu miestami vyfúkal tvrdé dosky a inde navial vankúše, na hrebeňoch sú veľké preveje. Z rána je povrch snehovej pokrývky, na miestach kde je pokrývka vyfúkaná, zmrznutý a tvrdý a pokrývka je nosná. Stredisko Lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej upozorňuje, že v priebehu dňa sneh na povrchu zvlhne a začne sa prebárať. Stabilita snehu sa hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch v priebehu dňa znižuje.


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1 700 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, kde sa nachádzajú dosky alebo vankúše. Rozmiestenie týchto nebezpečných útvarov v teréne je nepravidelné a k uvoľneniu lavín na nich môže dôjsť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky a tiež pri oťažení snehovej pokrývky v poludňajších hodinách. Možné sú malé, ojedinele stredne veľké spontánne lavíny z voľného a previateho snehu a tiež je možné uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín na slnkom osvietených svahoch.


Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Možné je tiež uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín hlavne v popoludňajších hodinách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies