Lavíny si vo Francúzsku a Rakúsku vyžiadali sedem obetí

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 11:07 • 2 min
Lavíny si vo Francúzsku a Rakúsku vyžiadali sedem obetí

PARÍŽ/VIEDEŇ - Celkom sedem mŕtvych si dnes vyžiadali pády troch lavín vo francúzskych a rakúskych Alpách.

slovakia

left justify in out

Životy štyroch horolezcov má na svedomí lavína vo francúzskych Alpách. Horolezci sa spolu s horským vodcom práve nachádzali v tzv. Pekelnom žľabe v masíve hory Parpaillon, keď ich pochovali masy snehu, povedala hovorkyňa regionálnej vlády v departemente Hautes-Alpes. Zachrániť sa podarilo iba horského vodcu. Totožnosť horolezcov zatiaľ nie je známa.

Nemecký dovolenkár zahynul pri páde lavíny v údolí Zillertal v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. Prácu záchranárov sťažoval búrlivý vietor, ktorý znemožnil nasadenie vrtuľníka. Úrady v tejto súvislosti upozornili, že v Tirolsku v nadmorskej výške nad 2400 metrov momentálne platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva na päťdielnej stupnici.

Po jednej obeti si vyžiadali dve lavíny, ktoré sa odtrhli v spolkovej krajine Salzbursko. V jednej zahynul 62-ročný Rakúšan, v druhej 55-ročný Nemec. V prvom prípade strhla lavína aj manželku obete, tá však utrpela iba šok. Pád druhej lavíny prežil s ťažkým zranením ďalší Nemec, ktorému sa podarilo aktivovať lavínový airbag.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies