Lavínové zosuvy hrozia najmä na slnkom osvietených svahoch

NETKY.SK • 2 Január 2017, 09:52 • 2 min
Lavínové zosuvy hrozia najmä na slnkom osvietených svahoch

LIPTO - Vo väčšine vysokohorského terénu na Slovensku trvá dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

slovakia

left justify in out

"Sneh z poslednej periódy sneženia pomaly sadá a stabilizuje sa, pozitívny vplyv má aj aktuálne oteplenie počas dňa a mrazy počas noci. Kritickými môžu byť strmé východné, juhovýchodné a južné svahy, kam bola previata väčšina snehu z posledného sneženia," uviedol s tým, že na takýchto svahoch je možné mechanické uvoľnenie menších až stredne veľkých lavín. Taktiež pri oteplení počas dňa môže dôjsť k spontánnemu výskytu lavín na veľmi strmých, slnkom osvietených svahoch.

 

Dnes ráno prevládalo na horách jasné, inverzné počasie. Teplota vzduchu vystúpila na mínus päť stupňov Celzia až plus jeden stupeň nad nulou, v kotlinách bolo chladnejšie mínus 17 až mínus deväť stupňov. Vo vysokých polohách fúkal silný vietor severozápadných až západných smerov s rýchlosťou osem až 15 metrov za sekundu, v nárazoch miestami aj viac.

 

"Nový sneh už za posledné dva dni prakticky nenapadol, no v poslednej perióde sneženia pripadlo v najvyšších polohách 30 až 70 centimetrov nového voľného snehu," doplnil lavínový špecialista. Sneh je v teréne uložený veľmi nerovnomerne, prevažne na južných a juhovýchodných orientáciách. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sú nebezpečné snehové vankúše a dosky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies