Lavínové zosuvy dnes hrozia vo všetkých slovenských pohoriach

NETKY.SK • 1 December 2016, 09:28 • 2 min
Lavínové zosuvy dnes hrozia vo všetkých slovenských pohoriach

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dôsledku nového sneženia sa vytvorila malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň, aj v ostatných slovenských pohoriach.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, možnosť uvoľnenia lavín je pravdepodobná len pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky vo veľmi strmom teréne. Vyskytnúť sa však môžu aj menšie spontánne lavíny z nového snehu. Nebezpečné sú tak aj strmé skalné platne a polohy pod skalnými stenami.

 

"Na horách trvajú seriózne zimné podmienky," upozornil lavínový špecialista. Teplota vzduchu sa dnes ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 12 do mínus troch stupňov Celzia. Vo vysokých polohách boli navyše nízke teploty sprevádzané silným vetrom.

 

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Západných a Vysokých Tatier ďalších desať až 25 centimetrov nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách od dvoch do desiatich centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies