Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa

NETKY.SK • 17 Február 2017, 10:59 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa

BRATISLAVA - Po výraznom oteplení, ktoré zasiahlo naše horské oblasti v posledných dňoch, prišiel nad horské územia Slovenska studený front, ktorý priniesol ochladenie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Mokrý firnový sneh zmrzol, čo výrazne stabilizovalo snehovú pokrývku.

slovakia

left justify in out

V priebehu dňa sa nepredpokladá jeho výrazné topenie. V horských oblastiach Slovenska preto dnes ráno pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. Vývoj lavínovej situácie počas dnešného dňa bude záležať od množstva zrážok, ktoré spadnú v priebehu dňa. Vplyvom zrážok v spojení s miernym vetrom sa v záveterných polohách predovšetkým na južných a juhovýchodných stranách najvyšších polôh môžu za hrebeňmi, v žľaboch a terénnych depresiách postupne vytvárať snehové vankúše a dosky, ktoré môžu predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa.

Na horách bolo dnes ráno polooblačné počasie, teploty vzduchu sa pohybovali od -7°C na vrcholkoch hôr po 1°C v stredných polohách. Západný až severozápadný vietor fúkal prevažne na hrebeňoch a v najvyšších polohách so silou do 9m/s ( 32 km/h). Vplyvom zamrznutia premočeného snehu sa očakáva povrch snehu zmrznutý až veľmi tvrdý, v stredných polohách silná kôra, v nižších polohách borivý. Na hrebeňoch je sneh väčšinou vyfúkaný a roztopený až na podkladovú vrstvu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies