Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:53 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne hmlisto, v Tatrách miestami zamračené, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu sa pohybovala od - 6 °C (hrebene Tatier) do +1°C. Fúkal mierny, na hrebeňoch čerstvý prevažne severný vietor s rýchlosťou do 35 km/hod, v nárazoch ojedinele až 50 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo nad hranicou 1 200 m n.m. od poprašku do 10 cm nového snehu, pričom najviac na hrebeňoch Fatier 5-10 cm, v Tatrách len do 3 cm. Striedanie nočných záporných a denných kladných teplôt vzduchu stabilizovalo snehovú pokrývku, ktorá je vo vyšších polohách tvrdá, miestami až zľadovatená. V priebehu dňa je sneh najmä na južných orientáciách do výšky 1 600 m vlhký až mokrý. Vo vysokých polohách Tatier sa na severných svahoch pod povrchovou kôrou môžu nachádzať nestabilné, hranatozrnné formy snehu typické pre tienisté severné svahy.


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je v dopoludňajších hodinách malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, popoludní však stúpne na mierne, t.j. 2. stupeň. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých svahoch vo veľmi strmom, extrémnom teréne. V priebehu dňa sa pri oteplení môžu uvoľňovať spontánne splazy a malé lavíny z mokrého snehu. V juhovýchodných a východných žľaboch, najmä v Západných a Vysokých Tatrách, sa miestami nachádzajú nebezpečné snehové vankúše z previateho snehu z predchádzajúcej periódy sneženia. Ich hrúbka je aj viac ako 50 cm. Tendencia lavínového nebezpečenstva: v priebehu dňa mierne stúpa.
 

Aktuálne informácie o počasí sa dozviete TU!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona