Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:20 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne zamračené, od juhozápadu postupne so slabým snežením, do 1 000 m s mrholením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teplota vzduchu sa pohybovala od - 6 °C (hrebene Tatier) do +1°C. Fúkal len slabý až mierny, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 20 km/hod, v nárazoch v Západných Tatrách ojedinele až 60 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo len miestami do 2 cm nového snehu. Striedanie nočných záporných a denných kladných teplôt vzduchu stabilizovalo snehovú pokrývku, ktorá je vo vyšších polohách miestami až zľadovatená. V priebehu dňa je sneh najmä na južných orientáciách do výšky 1 500 m vlhký až mokrý. Na severných svahoch sa pod povrchovou kôrou môžu nachádzať nestabilné formy snehu typické pre tienisté severné svahy.


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je v dopoludňajších hodinách malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, popoludní však stúpne na mierne, t.j. 2. stupeň. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých svahoch vo veľmi strmom, extrémnom teréne. V priebehu dňa sa pri oteplení môžu uvoľňovať spontánne splazy a malé lavíny z mokrého snehu. V juhovýchodných a východných žľaboch, najmä v Západných a Vysokých Tatrách, sa miestami nachádzajú nebezpečné snehové vankúše z previateho snehu z predchádzajúcej periódy sneženia. Ich hrúbka je aj viac ako 50 cm. Tendencia lavínového nebezpečenstva: v priebehu dňa mierne stúpa.

 

Aktuálne informácie o počasí sa dozviete TU!  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies