Lavínové nebezpečenstvo sa vplyvom tepla zvýši na 2. stupeň

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 09:50 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo sa vplyvom tepla zvýši na 2. stupeň

BRATISLAVA - Zrána trvá vo všetkých pohoriach len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Vplyvom oteplenia a očakávaného dažďa počas dňa sa vo Vysokých, Západných a v Nízkych Tatrách v polohách nad 1700 m, zvýši na mierne t.j. 2. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Lavíny sa môžu vyskytnúť už len ojedinele na svahoch, ktoré počas periódy silného oteplenia ešte nevypadli. Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy v južnom sektore so sklonom nad 35° a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu. Vo Fatrách nad 1350 m malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň platí najmä pre východné svahy so súvislejšou snehovou pokrývkou. Na trávnatých svahoch sa výnimočne môžu vyskytnúť splazy a malé lavíny z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo pri oteplení počas dňa stúpa.


Po dlhšej perióde slnečného počasia je dnes na horách zamračené, vo vysokých polohách Tatier hmla a od juhu a juhozápadu prechádzajú Slovenskom dažďové prehánky. Teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier klesla na -0.5 až 3°, v stredných polohách sa pohybovala od 3°C do 8°C. Vietor fúkal len slabý alebo mierny, prevažne juhovýchodného smeru s rýchlosťou do 6 m/s, na hrebeňoch v nárazoch miestami do 10 m/s. Snehová pokrývka je už od rána mokrá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je na povrchu zmrznutá kôra. Sneh na južných svahoch sa v priebehu dňa mení na mokrý až kašovitý firn, čomu pomôže aj očakávaný dážď počas dňa. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od výšky 1400-1500 m n. m v závislosti od orientácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies