Lavínové nebezpečenstvo sa vo všetkých slovenských pohoriach zmiernilo

NETKY.SK • 22 December 2015, 09:49 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo sa vo všetkých slovenských pohoriach zmiernilo

BRATISLAVA - Ráno bolo v najvyšších a stredných polohách zamračené, v hrebeňových partiách Nízkych Tatier s hmlou. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali od -4,5°C ráno o 7:00 na Lomnickom štíte do - 0,0° C na AMS Žobrák v Malej Fatre.

slovakia

left justify in out

Fúkal len mierny až dosť čerstvý vietor západných a južných smerov s rýchlosťou do 30 km/h, v nárazoch do 65 km/h. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných, a východných svahoch v záveroch dolín, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu.

 

V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý. Miestami je sneh nosný, miestami sa na povrchu pokrývky vyskytuje poľadovica, miestami nový sneh, ktorý nie je previazaný so starým zľadovateným podkladom.


Po zvýšenej lavínovej aktivite cez víkend sa situácia stabilizovala a vo všetkých pohoriach nastalo malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá (miestami až ľadová) nosná snehová pokrývka. Slabé sneženie z posledných dní, spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch vytvorilo nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť.

 

Dozvuky sadania snehovej pokrývky z poslednej periódy sneženia sa môžu na strmých svahoch prejavovať vypadávaním samovoľných splazov a malých lavín najmä okolo poludnia, lavíny môžu byť uvoľnené aj pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Najmä v najvyšších polohách Tatier dbajte na potrebu lokálneho zhodnotenia stability snehovej pokrývky! Tendencia lavínového nebezpečenstva: Zotrvalá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona