Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter

NETKY.SK • 18 November 2016, 10:19 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Po poslednom snežení sa na záveterných svahoch miestami vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše menších rozmerov, ktoré nie sú dostatočne zviazané s podkladom a veľké dodatočné zaťaženie môže v týchto miestach spôsobiť uvoľnenie lavín. "Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter a týka sa najmä strmých svahov a žľabov," uviedol.

 

Ráno bolo na horách hmlisto a zamračené, v oblasti Vysokých Tatier polooblačno. Oteplenie trvá, teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov nad morom sa pohybovala okolo mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal vietor juhozápadných smerov do 25, v oblasti Fatier do 50 kilometrov za hodinu. "V priebehu dňa sa sila vetra ešte zintenzívni," podotkol lavínový špecialista.

 

Za posledných 24 hodín nenapadol žiadny nový sneh. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerná a vplyvom výrazného oteplenia stráca na výške. Z rána je povrch snehu kôrovitý, avšak ešte pred poludním vlhne, je mokrý a stráca nosnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies