Lavínové nebezpečenstvo je najmä na slnkom osvietených strmých svahoch

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 10:16 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo je najmä na slnkom osvietených strmých svahoch

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Lavínová situácia podľa neho úzko súvisí so silným oteplením v posledných dňoch. "Väčšina strmých lavínových svahov už vypadla, takže lavíny sa môžu vyskytnúť na tých, ktoré ešte nevypadli. Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha," upozornil s tým, že vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu.

 

Vo Fatrách je od nadmorskej výšky 1300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň a platí najmä pre svahy so súvislejšou snehovou pokrývkou. Na trávnatých svahoch sa ojedinele môžu vyskytnúť splazy a malé lavíny z mokrého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je dnes vo všetkých slovenských pohoriach pri silnom oteplení stúpajúca.

 

Na horách naďalej trvá silné oteplenie. Teplota vzduchu v najvyšších polohách Vysokých Tatier vystúpila už ráno na plus dva stupne Celzia, pričom počas dňa vystúpi približne na šesť stupňov. V stredných a vysokých polohách hôr sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od štyroch do 12 stupňov a počas dňa vystúpi pravdepodobne až na plus 15 stupňov Celzia. Počasie prevládalo slnečné, takmer všade bolo jasno. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1300 až 1400 metrov nad morom v závislosti od orientácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies