AKTUALIZOVANÉ Lavína strhla skupinu maďarských horolezcov: Jeden zomrel

NETKY.SK • 22 Február 2019, 15:45 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Lavína strhla skupinu maďarských horolezcov: Jeden zomrel

VYSOKÉ TATRY – Skupinu maďarských horolezcov v piatok okolo obeda strhla pod Pfinovou kopou v Malej Studenej doline lavína. Podľa dostupných informácií mala byť jedna osoba kriticky zasypaná.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej webovej stránke informuje Horská záchranná služba (HZS), v Tatrách panovali veľmi zlé poveternostné podmienky, snežilo a fúkal silný nárazový vietor.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre polohy nad pásmom lesa výstrahu pred silným vetrom 2. stupňa. Výstraha platí do dnešnej polnoci, v nárazoch tu vietor môže dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

 

"Záchranári HZS sa s pomocou snežných skútrov dostali do doliny, odkiaľ museli pokračovať pozemne. Medzitým sa podarilo skupine horolezcov zasypaného lokalizovať a vyhrabať spod nánosu lavíny, žiaľ, nejavil známky života, preto bola okamžite začatá laická resuscitácia," uvádza sa na internete.

 

Postihnutého aj s pomocou dobrovoľných záchranárov HZS transportovali na Téryho chatu, kde sa pokračovalo v resuscitácii.

 

"Tá bola po konzultácii s lekárom asi po hodine a pol ukončená. V najbližších hodinách sa rozhodne o ďalšom postupe záchranárov HZS," informuje stránka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona