Laurinec: Slovensko má reálnu šancu postúpiť zo skupiny

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 11:56 • 2 min
Laurinec: Slovensko má reálnu šancu postúpiť zo skupiny

BRATISLAVA - Už v piatok sa úvodným duelom základnej A-skupiny Francúzsko - Rumunsko v Paríži začnú XV. majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré potrvajú presne jeden mesiac - do 10. júla. Vlaňajšie novembrové teroristické útoky vo francúzskej metropole a aprílové explózie na letisku a v metre v belgickom Bruseli však jednoznačne zvýšili ostražitosť francúzskych hostiteľov kontinentálneho šampionátu.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že po športovej stránke je zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA) všetko perfektne pripravené. Samozrejme, sme svedkami komplikovanej situácie v Európe a obzvlášť vo Francúzsku. Okrem hrozby terorizmu sa komplikujú niektoré veci, s ktorými sa nerátalo. V krajine sú sociálne nepokoje, štrajky, teraz k tomu navyše ešte pribudli povodne. Verím, že toto všetko sa nejako vybúri a v piatok 10. júna otvoríme majstrovstvá Európy vo futbale v takom štýle a na takej úrovni, ako sme zvyknutí," uviedol člen výkonného výboru UEFA František Laurinec, ktorý bol hosťom na minulotýždňovej riadnej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Bratislave.


Na otázku, či môže UEFA nejako ovplyvniť nepríjemnú situáciu vo Francúzsku, trebárs apelovať na sociálny zmier, aby problémy nekulminovali práve počas kontinentálneho šampionátu, Laurinec skonštatoval: "UEFA nie je politická organizácia, nemôže do toho vstupovať. Je to otázka a záležitosť francúzskej vlády a odborov, celej francúzskej spoločnosti. Na druhej strane však UEFA tým, že organizuje majstrovstvá Európy, dáva jasný signál k tomu, že to má byť sviatok celoeurópskeho a možno aj svetového futbalu. Verím, že to nájde ohlas v racionálnej časti francúzskej spoločnosti a urobí sa všetko, aby sa turnaj začal a odohral v dobrej atmosfére."


Bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu (1999 - 2010) potvrdil, že Európska futbalová únia je v kontakte s francúzskou vládou, políciou. "Máme utvorený krízový štáb UEFA a francúzskej vlády, ktorého som členom. Takže máme čerstvé informácie. Všetko je pripravené tak, aby sa predchádzalo možným komplikáciám, možným problémom z hľadiska tej teroristickej hrozby. Sme však samozrejme realisti. Nikto nemôže garantovať ani pri vynaložení všetkého úsilia, tajných služieb, polície, armády, že sa niečo nestane. Žiaľ, taký je svet, taká je Európa," skonštatoval 64-ročný rodák z Veľkých Uheriec.

 

Františka Laurinca pochopiteľne potešil postup slovenskej futbalovej reprezentácie na kontinentálny šampionát do Francúzska. Verí, že napriek povinnostiam si pozrie niektoré zápasy ME 2016 a s určitosťou nevynechá duely zverencov trénera Jána Kozáka. "Povinnosti v UEFA sú, najmä v súvislosti so spomenutým krízovým štábom. Verím však, že si užijem aj futbal a dobré výsledky slovenského mužstva. Plánujem, že budem na všetkých zápasoch ´našej´ reprezentácie. Pokiaľ by došlo k nejakým nepredvídaným situáciám, tak by to bolo samozrejme iné. Teším sa na všetky a dúfam, že nielen tri, ale štyri alebo päť vystúpení futbalistov Slovenska." A čo by podľa skúseného futbalového funkcionára a člena exekutívy UEFA mohlo Slovensko dosiahnuť pri premiérovej účasti na majstrovstvách Európy? "Myslím si, že máme reálnu šancu postúpiť zo základnej skupiny, všetko navyše bude bonus."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona