Laurent Fabius vyzýva na mobilizáciu sveta v súvislosti s klimatickými zmenami

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 09:42 • 2 min
Laurent Fabius vyzýva na mobilizáciu sveta v súvislosti s klimatickými zmenami

PARÍŽ - Francúzsky politik Laurent Fabius dnes ostro kritizoval rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody.

slovakia

left justify in out

Trump svoje rozhodnutie obhajoval tým, že podľa neho je dohoda pre Američanov neúnosne drahá. Chce preto vyjednať takú, ktorá bude pre jeho krajinu "spravodlivá".

 

Fabius, ktorý v roku 2015 predsedal parížskej konferencii o klimatickej zmene dnes vo vysielaní televízie France 2 uviedol, že "toto rozhodnutie, už samotné vyhlásenie Donalda Trumpa, je hanebnou chybou, obrovským omylom a masou lží".

Podľa Fabiusa jedinou reakciou na Trumpovo rozhodnutie môže byť mobilizácia svetovej verejnosti. "To musíme urobiť," zdôraznil Fabius, ktorý je teraz predsedom francúzskej Ústavnej rady.

 

Trumpa za jeho rozhodnutie kritizovali mnohí svetoví lídri. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a taliansky premiér Paolo Gentiloni v spoločnom vyhlásení uviedli, že "parížsku dohodu nemožno opätovne prerokovať".

 

Parížska dohoda bola schválená 12. decembra 2015 na záver konferencie o klimatickej zmene, ktorá sa konala v Paríži. Dokument nadobudol právoplatnosť v novembri 2016, keďže ho ratifikovalo najmenej 55 krajín produkujúcich minimálne 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov.

 

Dlhodobým cieľom parížskej klimatickej dohody, ktorá má nahradiť tzv. Kjótsky protokol dohodnutý v decembri 1997, je udržanie rastu globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou. Signatárske krajiny sa súčasne chcú usilovať o obmedzenie rastu globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia.

 

Dohoda má priniesť výrazné znižovanie emisií skleníkových plynov na úrovni jednotlivých štátov a postupný prechod na nové, modernejšie technológie.

 

Až 40 percent svetových emisií produkujú USA a Čína.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies