Laurent Fabius sa ujal funkcie predsedu Ústavnej rady

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 11:23 • 2 min
Laurent Fabius sa ujal funkcie predsedu Ústavnej rady

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius sa dnes oficiálne ujal funkcie predsedu Ústavnej rady, informovali dnes francúzske médiá. Svoj mandát bude Fabius vykonávať deväť rokov.

slovakia

left justify in out

Slávnostný sľub spolu s Fabiusom do rúk prezidenta Francoisa Hollanda zložili aj dvaja noví členovia Ústavnej rady - Corinne Luquiensová a Michel Pinault.

 

Hollande v príhovore uviedol, že dnešným dňom sa začína "nová etapa v živote Ústavnej rady: v kontexte, ktorý každý pozná, a s požiadavkami na konformitu ústavných zákonov, ktoré musí parlament prijímať zoči-voči teroristickej hrozbe".

 

Mandátu Ústavnej rady sa 69-ročný Fabius ujíma po 30-ročnej kariére v politike a diplomacii. Ako pripomínajú francúzske médiá, Fabius je považovaný za politika "ťažkej váhy", do dejín sa zapíše ako najmladší premiér. Túto funkciu zastával v rokoch 1984-86, keď bol prezidentom socialista Francois Mitterrand.

 

Vo funkcii ministra zahraničných vecí vo vláde premiéra Manuela Vallsa ho vystriedal Jean-Marc Ayrault.

Ústavná rada je stála inštitúcia, ktorá má právo rozhodovať v dvoch kategóriách: v sporných veciach týkajúcich sa právnych noriem - kontroly ústavnosti a prevencie kontroly ústavnosti -, a v sporných veciach týkajúcich sa volieb a referenda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies