Laureátku Nobelovej ceny za literatúru W.Szymborskú (88) operovali v Krakove

NETKY.SK • 26 November 2011, 02:26 • 2 min
Laureátku Nobelovej ceny za literatúru W.Szymborskú (88) operovali v Krakove

Laureátku Nobelovej ceny za literatúru W. Szymborskú (88) operovali v Krakove - Kultúra Poľská poetka Wisława Szymborská, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru 1996, sa pred dvoma dňami podrobila v Krakove chirurgickému zákroku.

slovakia

left justify in out

img

Poľská poetka Wisława Szymborská, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru 1996, sa pred dvoma dňami podrobila v Krakove chirurgickému zákroku. Informáciu priniesla dnes poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na autorkinho tajomníka Michala Rusineka.
Podľa jeho slov je aktuálne všetko v poriadku, o ďalších podrobnostiach však s odvolaním sa na prianie prominentnej pacientky odmietol hovoriť.
O rodisku poetky, ktorá 2. júla oslávila 88. narodeniny, kolujú rozporuplné informácie. V matrike figuruje Bnin neďaleko Poznane, rodinné podklady však hovoria o Kórniku.
Pochybností však niet o mimoriadne hodnotnej tvorby literátky, ktorú tvoria nielen básne, ale aj literárna kritika, eseje a umelecké preklady z francúzskeho jazyka.
Niekdajšia členka poľskej štátostrany (do roku 1966) sa neskôr ocitla medzi ostrými kritikmi niekdajšieho režimu a v roku 1975 sa zaradila medzi signatárov listu 59, v ktorom poprední predstavitelia poľskej inteligencie protestovali proti zaradeniu článku o vedúcej úlohe tamojšej štátostrany a večnom spojenectve s bývalým ZSSR do ústavy.
Szymborskej lyriku charakterizuje hlboká intelektuálna reflexia s častým filozofickým podtextom, ale aj precíznosť vyjadrovania sa a nezriedkavé využívanie irónie.
Autorka je aj laureátkou významných ocenení, vrátane Goetheho ceny (1991) Herderovej ceny (1995) i najvyššieho poľského štátneho vyznamenania Radu bieleho orla (2011).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies