Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová sa vrátila do Pakistanu! Čo ju k tomu viedlo?

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 06:57 • 2 min
Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová sa vrátila do Pakistanu! Čo ju k tomu viedlo?

ISLAMABAD - Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová sa vo štvrtok ráno vrátila do rodného Pakistanu prvýkrát po tom, ako prežila útok militanta z fundamentalistického hnutia Taliban.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra DPA. Presné detaily Júsafzajovej pobytu vo vlasti sú vzhľadom na citlivosť držané v tajnosti. Podľa DPA by sa počas nasledujúcich štyroch dní mala stretnúť s premiérom Šahídom Chákánom Abbásím. Či podnikne aj návštevu údolia Svát, odkiaľ pochádza, nebolo bezprostredne známe.

 

Dnes 20-ročná Júsafzajová sa vo svete stala známou a uznávanou v roku 2012, keď ju ozbrojený muž z militantného hnutia Taliban postrelil v Pakistane za to, že presadzovala právo dievčat navštevovať školu. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier. Mladá aktivistka medzičasom získala študijné miesto na prestížnej Oxfordskej univerzite v Anglicku.

 

img

 

Pakistanská televízia odvysielala zábery, na ktorých vidno Júsafzajovú s rodičmi na Medzinárodnom letisku Bénazir Bhuttovej v Islamabade, sprevádzali ich mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Júsafzajová opakovane hovorila o svojej túžbe vrátiť sa do Pakistanu. Naposledy sa v tomto duchu verejne vyjadrila v januári na Svetovom ekonomickom fóre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies