Laureáti Nobelových cien napísali otvorený list Putinovi: Má zrušiť protihomosexuálny zákon

NETKY.SK • 15 Január 2014, 07:02 • 2 min
Laureáti Nobelových cien napísali otvorený list Putinovi: Má zrušiť protihomosexuálny zákon

LONDÝN - Anglický herec Ian McKellen a 27 laureátov Nobelovej ceny napísalo otvorený list, v ktorom vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zrušil protihomosexuálny zákon, a vyjadrili solidaritu s kritikmi legislatívy. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

List bol zverejnený v utorok v britskom denníku Independent pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v ruskom Soči, ktoré sa stali na Západe príležitosťou na vyjadrenie odporu voči zákonu namierenému proti homosexuálom.

Ruský zákon, schválený vlani, zakazuje propagovanie "netradičných sexuálnych vzťahov" pred neplnoletými osobami. Prinútil aktivistov za práva homosexuálov a ďalších ľudí, aby vyzvali na bojkot olympijských hier, ktoré sa začínajú už 7. februára.

McKellan, známy miliónom filmových fanúšikov ako Gandalf z kultových filmov Pán prsteňov a Hobit, napísal list s priateľom, lekárnikom Haroldom Krotom. Ten dostal Nobelovu cenu za chémiu v roku 1996 spolu s dvoma ďalšími kolegami.

Obaja autori listu uviedli, že ho napísali preto, aby prejavili "solidaritu" vedeckej komunity s politikmi, umelcami, športovcami a ďalšími ľuďmi, ktorí už "dali najavo svoj nesúhlas" s krokmi Ruska voči svojim homosexuálnym občanom.

"Protest nikdy nie je jednoduchý, ale dúfame, že vyjadrením nesúhlasu s novou legislatívou možno povzbudíme ruský štát, aby prijal humanitárne, politické a zjednocujúce demokratické princípy 21. storočia, na dosiahnutí ktorých tak tvrdo pracoval Michail Gorbačov," napísali obe osobnosti v liste.

List podpísalo 27 laureátov Nobelových cien, vrátane držiteľky Nobelovej ceny za mier z roku 1976 Mairead Maguirovej, laureátky Nobelovej ceny za literatúru Herty Müllerovej, držiteľa ceny za chémiu z roku 2003 Petra Agreho a tiež Thomasa Steitza, ktorý dostal cenu za chémiu v roku 2009. McKellan sa podpísal aj ako Henrich V./Gandalf.

McKellen, ktorý je neskrývaným homosexuálom, sa k zákonu nevyjadril verejne prvýkrát.

Minulý mesiac 74-ročný herec uviedol, že britská vláda mu odporučila, aby nešiel do Ruska. Ako vyhlásil, nie je schopný uveriť, že zákon platí "v krajine Čajkovského, Ďagileva, Rudolfa Ňurejeva - homosexuálnych umelcov, ktorých sexualita určovala charakter ich diela".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies