Laureáti Nobelovej ceny vyzvali voličov, aby nehlasovali za brexit

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 15:01 • 2 min
Laureáti Nobelovej ceny vyzvali voličov, aby nehlasovali za brexit

LONDÝN - Skupina 13 laureátov Nobelovej ceny vyzvala britských voličov, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali za zotrvanie Británie v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Poprední britskí vedci vyslovili varovanie, že ak Británia z nej vystúpi, príde o finančné prostriedky, globálny vplyv a prístup k odborným poznatkom.

 

Skupina 13 britských nositeľov Nobelovej ceny adresovala denníku Daily Telegraph otvorený list, v ktorom vyjadrila obavy, že tým, ktorí agitujú za vystúpenie Británie z EÚ, "chýbajú skúsenosti s líderstvom v oblasti vedy". Vedci tvrdia, že argumentovať tým, že britské ministerstvo financií dokáže prípadné výpadky vo financovaní vedy kompenzovať, je "naivné a samoľúbe".

 

Medzi signatármi otvoreného listu je aj Peter Higgs, ktorý Nobelovu cenu za fyziku získal za predpoklad existencie častice nazývanej Higgsov bozón.

 

"Hoci sme ostrov, vo vede ostrovom byť nemôžeme. Byť súčasťou EÚ je dobré pre britskú vedu a teda aj pre Britániu," napísali vo svojom otvorenom liste 13 nositelia Nobelovej ceny.

 

Referendum o tom, či má Británia zostať v EÚ alebo z nej odísť, sa bude konať 23. júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona