Laureát Nobelovej ceny za literatúru Soyinka odhodil zelenú kartu kvôli Trumpovi

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:23 • 2 min
Laureát Nobelovej ceny za literatúru Soyinka odhodil zelenú kartu kvôli Trumpovi

JOHANNESBURG - Prvý africký laureát Nobelovej ceny za literatúru, nigérijský spisovateľ Wole Soyinka už podľa vlastných slov naplnil vyhrážku spred amerických prezidentských volieb o tom, že odhodí svoju zelenú kartu, ktorá ho oprávňuje k pobytu na území Spojených štátov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Soyinka (82), ktorý je pedagogicky aktívny na viacerých amerických univerzitách, pohrozil tým pre prípad volebného víťazstva Donalda Trumpa v súboji s Hillary Clintonovou. Zároveň dodal, že ho napĺňa hrôzou, k čomu dôjde za vlády miliardára v Bielom dome.

 

Informáciu priniesli francúzske médiá s tým, že Soyinka potvrdil svoj krok na konferencii v Johannesburgu hovoriac o tom, že kartu odhodil, len čo si splnil záväzky na univerzitách, pričom sa vrátil do rodnej Nigérie.

 

Autor, ktorý získal prestížnu cenu v roku 1986 a ktorý má na konte desiatky próz, divadelné hry i básne (niektoré z jeho prác vyšli v preklade aj v bývalom Československu), by však nerád demotivoval krajanov, ktorí by sa chceli usadiť v USA a túžia po udelení zelenej karty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona