Laureát Nobelovej ceny za mier je v kritickom stave

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 14:10 • 2 min
Laureát Nobelovej ceny za mier je v kritickom stave

PEKING - Stav čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa trpiaceho pokročilou formou rakoviny pečene sa prudko zhoršil a je kritický. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie I. kliniky fakultnej nemocnice v meste v meste Šen-jang.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení nemocnice sa uvádza, že Liou Siao-po má veľký opuch žalúdka, nízky krvný tlak a zlyhávajú mu obličky. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MRI) tiež preukázalo prítomnosť rastúcich malígnych lézií.

 

Zdravotnícke zariadenie v meste Šen-jang, kde Liou Siao-poa v súčasnosti liečia, vo štvrtok oznámilo, že jeho stav sa zhoršil. Obavy o kvalitu zdravotnej starostlivosti v Liouovom prípade prejavilo viacero západných politikov a medzinárodných ľudskoprávnych aktivistov.

 

Čínske vládne úrady ubezpečili, že Liou dostáva najlepšiu možnú starostlivosť a starajú sa oňho najrenomovanejší čínski odborníci na liečbu rakoviny. Čína však napokon povolila, aby Liou Siao-poa vyšetrili odborníci z Nemecka a USA. Tí v nedeľu v spoločnom vyhlásení potvrdili, že Liou Siao-po je schopný prevozu do zahraničia, ale v jeho prípade je nutné konať čo najrýchlejšie. Známy disident totiž predtým vyslovil želanie podstúpiť liečbu v Nemecku alebo USA.

 

Liou Siao-poa (61) odsúdili v roku 2009 na 11 rokov odňatia slobody za podnecovanie protištátnej činnosti, čoho sa dopustil, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08, vyzývajúcej na rozsiahle politické reformy v Číne.

 

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu za mier za jeho boj za ľudské práva v Číne. Po udelení ceny Čína zmrazila s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovila ich až vlani v decembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies