Latinskú Ameriku opäť zasiahol fenomén El Niňo, evakuovať museli 170.000 ľudí!

NETKY.SK • 27 December 2015, 09:00 • 2 min
Latinskú Ameriku opäť zasiahol fenomén El Niňo, evakuovať museli 170.000 ľudí!

BUENOS AIRES - Paraguaj, Argentína, Brazília a Uruguaj prežívajú v týchto dňoch pravdepodobne najhoršie záplavy za posledných 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Úrady kvôli nim evakuovali už viac ako 170.000 ľudí.

 

Odborníci záplavy spájajú s fenoménom El Niňo - opakujúcou sa odchýlkou v systéme morského prúdenia v Pacifiku, keď sa výrazne zvyšuje prísun povrchovej teplej vody smerom od západnej časti Tichého oceánu k západnému pobrežiu Južnej Ameriky.

 

Najviac postihnutou krajinou je Paraguaj, kde zatiaľ registrujú štyroch mŕtvych. Kvôli zvýšeniu hladiny rieky Paraguay tam evakuovali vyše 130.000 ľudí. Hlavné mesto krajiny - Asunción - sa v dôsledku záplav ocitlo bez dodávok elektriny.

 

Z Argentíny hlásia zatiaľ dvoch mŕtvych. Evakuovať museli približne 20.000 ľudí. Úrady hovoria o najväčších záplavách za posledných 50 rokov.

 

Rozvodnená rieka Uruguay napáchala škody aj v Brazílii a Uruguaji. Na pomoc postihnutým oblastiam v Brazílii tamojšia vláda vyčlenila ako prvú pomoc 1,7 milióna dolárov.

 

Podľa správy OSN zo septembra fenomén El Niňo by mohol pretrvávať počas celého prvého štvrťroku 2016.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies