Laššáková: Výstavba mešít v Nemecku je to posledné, čo treba riešiť

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:16 • 2 min
Laššáková: Výstavba mešít v Nemecku je to posledné, čo treba riešiť

BRATISLAVA – Ponuka Saudskej Arábie vystavať v Nemecku 200 mešít pre nových migrantov sa podpredsedníčke parlamentu a predsedníčke poslaneckého klubu Smeru-SD Jane Laššákovej javí ako neadekvátna dnešnej alarmujúcej situácii.

slovakia

left justify in out

„Výstavba mešít je asi to posledné, čo by bolo potrebné riešiť. Saudská Arábia sa mohla k tomu postaviť priamo a prijať tých migrantov,“ povedala v diskusii na TABLET.TV Laššáková.

 

„Oceňujem, že bude summit predsedov vlád a prezidentov štátov Európskej únie (EÚ), a myslím, že naozaj si treba povedať pravdu a riešiť situáciu tam, kde vznikla,“ poznamenala. Na margo prebiehajúcej parlamentnej diskusie na tému migrantov povedala, že takéto rozpravy sú jednou z funkcií NR SR. Naznačila, že diskusia môže byť, podobne ako v júni, zavŕšená prijatím uznesenia.

 

„Slovenská republika kvóty odmieta, má k tomu jednoznačný postoj, takže možno výsledkom diskusie k tomuto bodu programu bude prijatie uznesenia, kde zoberieme túto informáciu na vedomie,“ naznačila Laššáková.

 

Za kľúčové body rozbiehajúcej sa schôdze však považuje legislatívu súvisiacu s druhým sociálnym balíčkom Smeru. „Určite je to balík zákonov, ktoré predložil minister financií. Tu by som spomenula zákon o DPH, teda zníženie sadzby na základné potraviny,“ poznamenala. Dôležité sú podľa nej normy s cieľom podporiť regióny s vysokou nezamestnanosťou.

 

„Ďalej je tu zvýšenie minimálnej mzdy, vyššia materská dovolenka. Čo určite ocenia rodiny a mamy, ktoré sú na materskej dovolenke, je tu vyšší príspevok na starostlivosť o dieťa, pobyty pre sociálne slabšie rodiny, zníženie poplatkov na lieky. Je to veľký balík zákonov, ktoré práve reagujú na druhý vládny sociálny balíček,“ zdôraznila.

 

Parlament prerokuje aj novelu vlastného rokovacieho poriadku. „Od novely očakávame vyriešenie problémov, ktoré sme zachytili v tomto volebnom období. Chceme napríklad vyriešiť sťahovanie zákonov pred hlasovaním,“ povedala Laššáková.

 

Novela však podľa nej prinesie aj etický kódex poslancov a zrušenie možnosti nepriamych noviel. „Ďalší balík, ktorý chceme riešiť, je, aby sa pri jednotlivých zákonoch nenovelizovali iné zákony,“ pripomenula prax, keď sa pozmeňujúci návrh k zákonu schválil v novele iného, vecne nesúvisiaceho zákona. Výsledkom bolo zneprehľadnenie právneho prostredia.

 

Laššáková by privítala, keby novela rokovacieho poriadku získala aj podporu časti opozície. „Rokovali sme s predsedami poslaneckých klubov a naša snaha je, aby sme získali čo najširšiu podporu. Je to náš rokovací poriadok, ktorým sa riadi Národná rada, a skutočne by bolo dobré a v záujme veci, aby sme ho schválili s čo najširšou podporou,“ povedala. „My sme pripravení aj na zmeny, ktoré navrhnú predsedovia alebo poslanci z iných poslaneckých klubov, teraz je prvé čítanie, bude sa o tom diskutovať,“ uzavrela Laššáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies