Laššáková: Smer má záujem dohodnúť sa na šéfovi NKÚ a zvoliť ho

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 13:46 • 2 min
Laššáková: Smer má záujem dohodnúť sa na šéfovi NKÚ a zvoliť ho

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD má záujem dohodnúť sa na kandidátovi na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) aj na jeho zvolení do čela úradu. Pre TASR to povedala predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

slovakia

left justify in out

Nomináciu Maroša Žilinku, ktorého chce navrhnúť KDH, nekomentuje. Uviedla, že po uplynutí termínu na predkladanie nominácií (8.5. o 16.00 h) budú rokovania. Kandidát by mal mať podľa Laššákovej širšiu podporu.

Poslanec Smeru-SD a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Anton Martvoň považuje Žilinku za nevhodného kandidáta, lebo je to politický nominant.

 

"Kandidoval na 22. mieste za KDH, bol aj štátnym tajomníkom. Nemôžme o ňom hovoriť, že by bol politicky nezávislý kandidát. V zmysle medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná a na základe ktorých funguje aj NKÚ, by mal byť na čele úradu nezávislý odborník," upozornil s tým, že Žilinka nezávislý nie je.

 

Martvoň poukázal na prípad z minulosti, že keď kandidoval za člena disciplinárnych senátov pre sudcov, vtedajšia koalícia mu na čele s KDH vyčítala, že nie je vhodný, lebo kandidoval do NR SR za Smer-SD zo 150. miesta. "Teraz im to nevadí. To miesto nech patrí opozícii, ale nech je tam odborník, ktorý nekandidoval za žiadnu stranu," odkázal.

 

Na pripomienku TASR, že aj Ján Jasovský sedel v minulosti v parlamente za HZDS, Martvoň podotkol, že vtedy ešte spomínané medzinárodné zmluvy pre SR neplatili a Jasovského strana už zanikla.

 

Nová voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Kandidáta možno predkladať do 8. mája do 16.00 h. Termín vypísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nepovedal, či bude Smer-SD trvať na tom, aby sa na jedinom kandidátovi zhodla celá opozícia.

 

Post má patriť opozícii. Úplne pôvodná dohoda hovorila o tom, že nominanta má predložiť SaS. Liberáli pripustili možnosť, že nominujú vlastného kandidáta. Chcú však rokovať. Podľa zákona môže kandidáta navrhnúť ktorýkoľvek poslanec. Zákon nehovorí, že sa na jedinom mene musí dohodnúť viac poslaneckých klubov či dokonca celá opozícia.

 

Naposledy kandidáta navrhovalo KDH, plánuje aj teraz. Nominovať chce prokurátora Maroša Žilinku, ktorého už navrhovalo v minulosti. Pred hlasovaním ho však opozícia z voľby stiahla. Smer-SD totiž rozhodol, že hlasovanie bude tajné. Opozícia pritom trvala na verejnej voľbe. Smer-SD mal voči Žilinkovi výhrady. Prekážal mu jeho vek a to, že bol v minulej vláde štátnym tajomníkom ministra vnútra Daniela Lipšica.

 

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies