Laššáková: Prezident mal vymenovať troch ústavných sudcov

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 15:51 • 2 min
Laššáková: Prezident mal vymenovať troch ústavných sudcov

BRATISLAVA - Poslankyňa strany Smer-SD Jana Laššáková hovorí, že je teraz v kompetencii predsedu parlamentu rozhodnúť, či vyhlási voľby kandidátov na ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v reakcii na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, ktorý z ponúknutého šesťčlenného zoznamu kandidátov, zvolených národnou radou, vymenuje len jednu ústavnú sudkyňu Janu Baricovú. Na zvyšné dve miesta, ktoré sa uvoľnia po končiacich ústavných sudcoch, by chcel prezident nových štyroch kandidátov od parlamentu. Laššáková si myslí, že prezident mal vymenovať všetkých troch sudcov ústavného súdu. "Ale treba jeho rozhodnutie akceptovať," dodala poslankyňa.

 

Medzi politikmi ani právnikmi nie je jednotný názor, či prezident mal oprávnenie odmietnuť zoznam kandidátov, resp. niektorých z nich tak, že napokon neobsadí všetky tri posty, ktoré sa uvoľňujú po končiacich ústavných sudcoch. Vláda prostredníctvom ministra spravodlivosti Tomáša Boreca pred časom požiadala o vyjadrenie k téme menovania ústavných sudcov Benátsku komisiu (Európsku komisiu pre demokraciu prostredníctvom práva). Borec sa jej pýtal, či novozvolený prezident môže odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu Slovenskej republiky o predloženie nových návrhov. „Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať národnú radu o predloženie nového zoznamu,“ znela odpoveď Benátskej komisie, ktorú zverejnil Ústavný súd SR. 

 

Aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že prezident nemá právo odmietnuť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament. Odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského vidí možnosť, že by prezident mohol celý zoznam alebo niektoré mená v ňom odmietnuť a požiadať parlament o predloženie nových kandidátov. „Je tu možný rôzny výklad, nie je to jednoznačne dané. Keď beriem do úvahy text ústavy aj výklady ústavného súdu, tak mi to vychádza tak, že by sa súčasný prezident skutočne mohol pokúsiť o taký krok, že odmietne napríklad všetkých alebo, povedzme, vymenuje jedného a na tie zvyšné dve miesta si vyžiada ďalších štyroch kandidátov,“ uviedol Giba. 

 

Poradca prezidenta a expert na ústavné právo Ján Mazák vyjadril presvedčenie, že prezident Andrej Kiska nemusí vymenovať všetkých troch ústavných sudcov z predloženého šesťčlenného zoznamu kandidátov, ktorých zvolil parlament. "Samozrejme, veď to sa už stalo, to nie je žiadny problém. Závisí to od okolností," povedal Mazák. 

 

Funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť, sa skončí 4. júla. Mazák na margo možnosti, či by v prípade nevymenovania všetkých troch ústavných sudcov mali byť doplňujúce voľby v parlamente, uviedol príklad: "Súdna rada vrátila kandidátov na členov disciplinárnych senátov národnej rade a požiadala o novú voľbu. Národná rada novú voľbu uskutočnila," pripomenul Mazák jeden starší príklad. Pripomenul aj to, že keď bol on predsedom ústavného súdu, tak tri roky nemal dvoch ústavných sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies