Laššáková: Kiska by mal vyhlásiť termín referenda

NETKY.SK • 28 Október 2014, 15:41 • 2 min
Laššáková: Kiska by mal vyhlásiť termín referenda

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska by po rozhodnutí Ústavného súdu SR k referendovým otázkam Aliancie za rodinu mal vyhlásiť termín plebiscitu. Myslí si to predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD Jana Laššáková.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie ústavného súdu rešpektujem, neprislúcha mi ho komentovať. Ústavný súd posúdil všetky štyri otázky, teraz by mal pán prezident vyhlásiť referendum," povedala Laššáková pre agentúru SITA.

 

Podpredseda KDH Pavol Zajac vyjadril ľútosť nad tým, že ústavný súd referendové otázky neposúdil skôr. Referendum by sa tak mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami, čím by sa zvýšila šanca na vyššiu účasť voličov v plebiscite. Rozhodnutie ústavného súdu, ktorý zo štyroch otázok označil za neústavnú jednu z nich, Zajac rešpektuje a nerád by ho komentoval. "Osobne som bol presvedčený, že všetky štyri otázky sú v súlade s ústavou," konštatoval Zajac. 

 

Rozhodnutie ústavného súdu rešpektuje aj poslanec Mosta-Híd Gábor Gál. Otázku, ktorú ústavný súd označil za neústavnú, považuje Gál za ústrednú otázku plánovaného plebiscitu, ktorá bola meritom veci Aliancie za rodinu. Gál sa podobne ako ústavný súd domnieva, že išlo o otázku, ktorá sa týkala ľudských práv a nemôže byť položená v referende. Ďalšie tri otázky, s ktorými ústavný súd súhlasil, považuje skôr za vykonávacie. Ústava podľa poslanca Mosta-Híd registrované partnerstvá nezakazuje, parlament takýto zákon môže schváliť. 

 

Tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. Dnes o tom rozhodol Ústavný súd SR na neverejnom zasadaní pléna. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. 

 

V súlade s ústavou sú referendové otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

 

V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona