Laššáková chce legislatívou zvýšiť ochranu novinárov

NETKY.SK • 21 Máj 2018, 12:31 • 2 min
Laššáková chce legislatívou zvýšiť ochranu novinárov

BRATISLAVA – Novinári by mali byť pri svojej práci viac chránení. V najbližších týždňoch sa preto začne pracovať na potrebných legislatívnych zmenách v tejto oblasti. Vyplýva to z komuniké z rokovania ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a zástupcov vydavateľov a šéfredaktorov, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Janka Burdová.

slovakia

left justify in out

Rokovanie sa uskutočnilo v piatok 18. mája na pôde ministerstva kultúry v reakcii na minulotýždňové stanovisko Asociácie vydavateľov tlače a šéfredaktorov slovenských médií. Predstavitelia médií kritizovali odobratie mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej. Bývalú spolupracovníčku zavraždeného investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Holcovú v utorok 15. mája vypočúvala v prípade vraždy Kuciaka Národná kriminálna agentúra a odobrali jej mobilný telefón vrátane SIM karty. Novinárka však odmietla policajtom prezradiť heslá v obave o vyzradenie identity svojich zdrojov, ktoré novinár musí zo zákona chrániť. Predstavitelia MK SR a médií sa na piatkovom rokovaní "dohodli na potrebe doplnenia súčasných právnych noriem na posilnenie ochrany novinárov pri výkone ich práce a zároveň ich zodpovednosti za publikované informácie“, uvádza sa v spoločnom komuniké po rokovaní ministerky kultúry a zástupcov vydavateľov a šéfredaktorov.

Ako ďalej informovalo MK SR, vznikne pracovná skupina relevantných ministerstiev a zástupcov vydavateľov a šéfredaktorov. Pripraví návrh na legislatívne riešenie osobitného postavenia novinára z hľadiska ochrany zdroja, ale aj ochrany samotného novinára napríklad pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie, či civilnými žalobami na ochranu osobnosti v súvislosti s výkonom jeho práce. Práca tejto skupiny sa začne v priebehu niekoľkých týždňov.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) vzala na stretnutí s predstaviteľmi médií na vedomie obavy Asociácie vydavateľov tlače, že "v prípade odobratia mobilného telefónu investigatívnej novinárke Pavle Holcovej by mohlo dôjsť k porušeniu princípov ochrany zdroja, ktoré sú zakotvené v tlačovom zákone a ktoré patria k základom novinárskej práce“, uvádza sa ďalej v spoločnom komuniké. Obe strany budú pozorne sledovať ďalšie kroky orgánov činných v trestnom konaní a spolupracovať pri úprave súčasnej legislatívy a jej výklade. Zároveň sa ministerka a vydavatelia zhodli, že v súčasnosti chýba právne záväzné vymedzenie pojmu novinár a vzájomné prepojenie právnej regulácie médií a trestnoprávnej regulácie je nedostatočné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona