Lasicová: Sme introverti, to máme s otcom spoločné

NETKY.SK • 2 December 2014, 08:31 • 2 min
Lasicová: Sme introverti, to máme s otcom spoločné

BRATISLAVA - Spisovateľka Hana Lasicová prezentovala v pondelok večer (1. 12.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej svoju novinku.

slovakia

left justify in out

V knihe Všetko o mojom otcovi s podtitulom 100+ odpovedí Milana Lasicu na otázky, ktoré mu nikto predtým nepoložil, vyspovedala svojho slávneho otca. Dvojnásobná mamička na materskej priznala, že do tohto druhu literatúry sa jej veľmi nechcelo. "Mala som pred tým rešpekt, nevedela som, ako to môže dopadnúť," uviedla s tým, že zrod knižky inicioval sám otec, ktorý "zhováranie" navrhol. "Možno vtedy ešte netušil, akú to bude mať konečnú podobu," vtipne poznamenala autorka ku knihe, na ktorú je podľa vlastných slov veľmi hrdá. "Je to veľmi pekné, príjemné a rodinné. Postupne sme si niektoré veci vraveli. Tiež som na to musela dozrieť, musela som mať vlastnú rodinu, aby som tie rozhovory vedela uchopiť so zaujímavej perspektívy aj pre mňa."
      

Intímnu, vtipnú a zároveň úprimnú kolekciu rozhovorov, ktorá vznikala takmer päť rokov, uviedol do života spolu s autorkou, spovedaný Milan Lasica a nechýbala ani vydavateľka Evita Urbaníková. "Bavili ma dialógy o emancipácii a alkoholizme na Slovensku. Celé ma to bavilo, je to písané Hankiným jazykom. Keď ju čítaš, niekedy nevieš, čo je irónia a čo myslí vážne," poznamenala vydavateľka na margo knižnej novinky, ktorá ponúka unikátnu príležitosť spoznať Milana Lasicu aj inak ako doteraz. V rozhovoroch s dcérou rozpráva o svojom detstve, puberte, o vzťahoch so ženami, o svojom manželstve, rodine, o sebe ako o otcovi, o ženách a dnešných vzťahoch. Autorka dôverné rozhovory pretkáva vtipnými spomienkami na rodinné príhody a v knihe nechýbajú ani fotografie z rodinného albumu.
      

"Je to niečo príjemné sa hrabať v minulosti rodiny, aj keď niektoré tie veci možno človek by niekedy aj ani rád nevedel," uviedla pre TASR Hana Lasicová a súhlasila s tým, že jej knižná novinka - rozhovor dcéry s otcom - je unikátnym počinom v slovenskej literatúre. "Je to perfektné a myslím si, že vôbec takých kníh je málo na svete, kde sa niečo takéto rozoberá. Poznám pár knižiek napríklad aj z francúzskeho prostredia, ale ja som veľmi rada, že sa nám toto podarilo aj tu," doplnila k publikácii, ktorá predstavuje Milana Lasicu ako človeka v súkromí. "Chcela som, aby to vyznievalo veľmi rodinne, aby ten vzťah bolo cítiť," dodala spisovateľka, ktorá si pri tvorbe knihy uvedomila aj pôvod vlastných povahových čŕt. "Je to zaujímavé, lebo niektoré tie vlastnosti sa očividne dedia a človek sa možno tak viac zmieri so sebou, keď vie, že niekto iný napríklad trpel rovnakou formou úzkosti alebo bol hanblivý," konštatovala Hana Lasicová, ktorú s otcom spájajú aj "myšlienky pre seba". "Sme introverti, to máme s otcom spoločné."
      

Milan Lasica priznal, že knihu nečítal, len odpovedal na otázky. "Zdalo sa mi celkom logické, že sa dcéra pýta na minulosť svojho otca a celej rodiny, to je správne. Záleží len na tom, že čo sa dozvie," rozosmial prítomných s tým, že jeho dcéra sa dozvedela "skoro všetko na čo sa pýtala". Pripustil, že sa objavili aj témy, ktoré ho dostali do úzkych: "Na tie som neodpovedal".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies