Lašák s čistým kontom, repríza vlaňajšieho finále v prospech Košíc

NETKY.SK • 7 Október 2013, 08:06 • 2 min
Lašák s čistým kontom, repríza vlaňajšieho finále v prospech Košíc

KOŠICE - V repríze vlaňajšieho finále úvodná tretina medzi košickými "oceliarmi" a zvolenskými "rytiermi" veľa vzruchu nepriniesla.

slovakia

left justify in out

V úvode mali k dispozícii domáci hráči presilovú hru, počas ktorej zaujala v 4. minúte strela Jenčíka do vrchnej konštrukcie hosťujúcej bránky. V ďalšom priebehu obidve družstvá dobre bránili a napádali sa v strednom pásme už pri rozohrávke. Od 14. minúty si v početnej výhode zahrali i Zvolenčania, ale nič z nej nevyťažili. Dve minúty pred koncom úvodnej dvadsaťminútovky zaujali šance domáceho Svatoša a na opačnej strane obrancu Hraška. 

Vstup do druhej tretiny vyšiel domácim hráčom, ktorí v 23. minúte zužitkovali presilovú hru 5 proti 4. Sojčíkov nahodený puk sa od zvolenskej hokejky dostal za Šimkov chrbát - 1:0. O tri minúty neskôr to pred košickou bránkou skúšal tvrdou strelou Ťavoda a z následného protiútoku nepochodil pred Šimkom košický center Marcinko. V 28. minúte už Košičania vyhrávali 2:0, keď sa v početnej výhode znova presadil Sojčík, po Cebákovaj strele od modrej čiary dorazil vyrazený puk do zvolenskej siete. V polovici stretnutia našiel pred Hylákom voľného Brabenca krídelník Peter Zuzin a hostia znížili na rozdiel jedného gólu - 2:1. Už o niekoľko sekúnd neskôr zrovnal v presilovke Podkonický, ktorý šikovne tečoval puk po Muchovej strele - 2:2. Ešte v tej istej minúte sa v prečíslení dvoch proti jednému ocitli Svatoš s Jenčíkom a druhý menovaný po ideálnej prihrávke poľahky skóroval - 3:2. Hostia pridali smerom dopredu a vytvorili si tlak, našťastie pre domácich z neho nič nevyprodukovali. Hra sa postupne vyrovnala a hra sa prelievala z jednej strany na druhú. 

Tretie dejstvo začali aktívnejšie "oceliari" a v 45. minúte sa ocitol v dobrej šanci Bicek, Šimko aj so šťastím zasiahol. Kapituloval však o tri minúty neskôr z hokejky Nagya, ktorý v početnej výhode zužitkoval prihrávku Biceka - 4:2. V 49. minúte zvonila po Svatošovom teči pravá žŕdka zvolenskej bránky, stav sa však nezmenil. V 56. minúte sa dostal do ideálnej streleckej pozície Škvaridlo, ale dobre postavený Hylák mu nedovolil skórovať. Bodku za stretnutím dal v 58. minúte Svatoš - 5:2.

HC Košice - HKM Zvolen 5:2 (0:0, 3:2, 2:0)
Góly: 23., 28. Sojčík, 31. Jenčík, 48. Nagy, 58. Svatoš - 30. Brabenec, 31. Podkonický. Rozhodovali: Kubuš - Kacej, M. Korba, vylúčení: 4:5, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 3816 divákov

Hlasy trénerov:
Anton Tomko, tréner Košíc: "Do zápasu sme nastúpili koncentrovane. V prvej tretine sme mali dobrý pohyb, škoda nevyužitých príležitostí. V druhej sme išli do vedenia 2:0, súper však v krátkom časovom úseku vyrovnal na 2:2. Pozbierali sme sa a hneď nám vyšiel protiútok. Do záverečného dejstva sme išli s tým, aby sme neurobili vzadu zbytočnú chybu a naopak čakali na príležitosti. Tie prišli a využili sme dve šance i keď ich bolo viac."
 
Ľubomír Oslizlo, tréner Zvolena: "Zápas nedopadol tak ako sme si predstavovali. Vedeli sme, že Košice nemali teraz dobré výsledky a povedali si, že pokiaľ zvládneme prvú tretinu, tak môžeme niečo uhrať. Našimi zbytočnými faulmi sme súperovi ponúkli presilovky a ten ich skúsene využil. Aj za nepriaznivého stavu sme to nevzdali a podarilo sa nám vyrovnať, no dostali sme zbytočný gól, keď sme zabudli na hráča. Rozhodlo ďalšie oslabenie na 2:4 a potom sme sa už márne pokúšali urobiť niečo s výsledkom."
 
HC'05 B. Bystrica - Dukla Trenčín 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

V zápase chudobnom na góly sa obaja bránkári až tak nevyznamenali, skôr mali menej roboty a občas sa aj nudili. Jediný gól počas dvoch tretín sa zrodil v 17. min po obrovskej chybe domácej obrany, zabudla úplne na Mikulu a ten osamotený si puk ešte po nahrávke od Pavlikovského potiahol cez celé bránkovisko, otočil sa a Kalembu poľahky prekonal. Trenčania pôsobili na ľade živšie, akoby vždy boli o pár desatín skôr pri puku, domáci mali nohy ťažšie a počas tých málo šancí aj otrasnú streleckú mušku. Už v 10. min Mikula v presilovke nestihol svoje sólo presnejšie zakončiť, vynahradil si to však v 17. min po chladnokrvnom zakončení. Domáci toho veľa neukázali, azda len Macík dvakrát v prvej tretine poslal nádejnejšie strely na Lašáka. 

Po prestávke sa Lašák opäť príliš nezapotil a dokonca ani nie v troch oslabeniach za sebou. 'Barani' v početnej prevahe vyzneli katastrofálne, pomocnú ruku naskočiť do zápasu odmietli a dokonca mohli aj pykať, keď v 32. min Nemček najskôr z dobrej streleckej parkety a neskôr v prečíslení s Klímom ďalší trenčiansky gól nepridal. Česť domácej útočnej sily chabo zachránil v 33. min len Hegyi, v tutovke pohorel, v 39. min zasa povestné desatiny sekundy chýbali Zigovi pri prihrávke na úplne voľného Macíka. 

V tretej tretine čakali diváci na domáci budíček, zrodil sa však opak, po chybe Bambúcha do prázdnej bránky zakončil v 42. min Hlinka a nespokojnosť na štadióne zakvitla ako májová čerešňa. Možno keby Lunter v 45. min potrestal Lašákove zaváhanie a nedorozumenie, alebo následne Heizer lepšie mieril, vývin by sa zauzlil a pomerne jasná cesta Trenčanov za víťazstvom viac zdramatizovala. Lašák si udržal čisté konto aj v oslabení, ktoré zapríčinil v 52. min sám po vyhodení puku za mantinel, ku gólu mal však najbližšie Pavlikovský, keď domáci opäť v presilovke zlyhali. Presne 2:44 min pred koncom sa začal vabank domácich s prázdnou bránkou, Kalemba sa dvakrát do svojej svätyne vrátil a tretí raz v 59. min už definitívne po tom, čo Mikula spečatil víťazstvo hostí.

Góly: 17. Mikula, 42. Hlinka, 59. Mikula. Rozhodcovia J. Konc - Gajan, Gavalier, vylúčení 2:5, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1550 divákov.

Hlasy po zápase:
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "My sme do zápasu vkročili zle, súper bol rýchlejší, agresívnejší. Naša hra bola jeden veľký kŕč, súper dobre bránil, k ničomu nás nepustil. Zaostali sme za očakávaním, nenadviazali na predchádzajúce dobré výkony. Pre nás je to veľké sklamanie, potvrdilo sa však, že liga je veľmi vyrovnaná."
 
Róbert Kaláber, kouč Trenčína: "Chalani podali jeden kolektívny disciplinovaný výkon podložený skúsenými hráčmi, ktorí nás posilnili. Tri body sme si zaslúžili a potvrdili sme, že dve kolá predtým, čo sme bodovali, neboli náhodné. Naša hra sa zlepšuje, z čoho mám obrovskú radosť nielen ja, ale aj hráči."
 
Ján Lašák, brankár Trenčína: "Bolo to bojovné stretnutie, oveľa viac ako kvalitný hokej. Jeden rozhodca to nestíhal, vyskytlo sa veľa háčikov, nech to neznie ako kritika, ale veľakrát ich mal od chrbta. Neviem, či Bystrica hrá stále takto, alebo sme ju pristihli v slabom dni. Poctivý bojovný výkon z našej strany, takýmto sa musíme prezentovať aj v Trenčíne. Hrali sme dobre, súpera do ničoho nepúšťali, videl som každú strelu, chlapci hrali geniálne. Za shut-out som sľúbil chalanom desať percent z výplaty, nemajú sa však na čo tešiť, keď hrám zadarmo," zasmial sa Lašák.
 
MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Úvodná minúta bola síce z oboch strán svižná, ale potom sa mužstvá na ľade len hľadali. Nedarili sa im kombinácie, hralo sa bez streľby na bránku, a tak sa nebolo veľmi na čo pozerať. Od 8. minúty mali hostia 68-sekundovú výhodu o dvoch hráčov a zovreli síce domácich pred ich bránkou, ale okrem strely Filipa a následne aj Holoviča Šúreka poriadne neohrozili. V 12. minúte zneškodnil Tomek pokus o blafák z hokejky Zlochu. Na druhej sa zapotil aj Šúrek, no s pokusmi Lelkeša a Tomana si poradil, pričom Haring netrafil puk do odkrytej bránky. V závere prvej tretiny hral aj Martin presilovku 5 proti 3. Domáci spustili kanonádu na bránku Piešťan, no brankár Tomek si poradil so strelami Smreka, Ďatelinku, Važana i Matejku. 

Domácim to vyšlo až po prestávke, keď skóroval zblízka po peknej kombinácii Zlocha a otvoril tak svoj gólový účet v extralige. Obe mužstvá pridali a brankári museli byť v strehu. V polovici stretnutia už svietilo na ukazovateli vyrovnané skóre, keď priamo z buly sa v oslabení presadil Holovič. Hostí vyrovnávajúci gól povzbudil a do konca druhej tretiny boli lepším tímom. Často zamestnávali Šúreka a v 35. minúte Škadra netrafil odkrytú bránku. Na druhej strane Fujeríkov pokus skončil na maske Tomeka a Matejka trafil taktiež len do gólmana hostí. 

Tretiu tretinu začali lepšie hostia a už po 25 sekundách vyhrávali, keď Melichárek prihral Filipovi a ten zaistil hosťom jednogólový náskok. Piešťany potom pozorne bránili a vyrážali do nebezpečných protiútokov. V 52. minúte však bolo opäť vyrovnané. Pri sóle pred bránkou hostí Markoviča fauloval Biro a martinský útočník sa z trestného strieľania nemýlil. Ten istý hráč bol úspešný aj o štyri minúty po perfektnej kombinácii jeho spoluhráčov a definitívne zabezpečil víťazstvo pre domácich. Hosťom nepomohla ani 41-sekundová hra bez brankára v závere zápasu.

Góly: 21. Zlocha, 52. Markovič (tr. strieľanie), 56. Markovič – 30. Holovič, 41. Filip. Vylúčení: 5:6, 
presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Orolín - Rovenský, Snášel, 1800 divákov

HK Nitra - HK 36 Skalica 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Nitra začala tradične zostra, hneď v úvode musel Lipovský riešiť niekoľko nebezpečných situácií pred skalickou bránou a tlak domácich vyústil do gólu v 11. minúte, keď v presilovke puk po prudkej strele Koniga od modrej tečoval Henrich Ručkay za chrbát Lipovského - 1:0.

V druhej tretine hostia zlepšili hru, v 27. minúte trafil v nájazde Kutálek hornú žrď nitrianskej brány a o minútu prišlo vyrovnanie, keď sa z nenápadnej akcie dostal Lažo pred domáceho brankára Kristana a umiestnenou strelou upravil na 1:1. V 37. minúte šli domáci opäť do vedenia, keď po peknej akcii pred Lipovským zakončil presnou strelou Filip Kuzma, čo bol jeho premiérový gól v extralige. 51 sekúnd pred druhou sirénou však hostia opäť vyrovnali, keď Mráz vystrelil na domáceho brankára a ten si puk nešťastne zrazil korčuľou do bránky. 

Tretia časť stretnutia začala šancami na oboch stranách, najväčšie nevyužili domáci Kmeč a Chrenko, keď Lipovskému pomohlo jeho umenie i konštrukcia brány. To však bolo v 48. minúte málo, pretože Henrich Ručkay si nakorčuloval na presnú prihrávku Stümpela a presnou strelou prekonal brankára Skalice - 3:2. Následnému tlaku hostí kontrovali Nitrania brejkovými situáciami, no ďalší gól videli diváci až 28 sekúnd pred koncom, keď Tománek poslal puk do prázdnej brány hostí pri power-play - 4:2.

Góly: 11. H. Ručkay, 37. Kuzma, 48. H. Ručkay, 60. Tománek - 28. Lažo, 40. Mráz. Rozhodovali: Lokšík - Brath, Tvrdoň, vylúčení na 2 minúty: 5:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2447 divákov.
zostavy:
Nitra: Kristan - Nádašdi, Milo, Ordzovenský, König, Ďurkech, Rais, Kuzma, Piačka – Kováčik, Chrenko, Novák - Tománek, Stümpel, Ručkay - Bajtek, Hamrák, Segľa - Štumpf, Kmeč, Pupák
Skalica: Lipovský - Vyrúbalík, Kozák, Trška, Ketner, Barák, Stano, Mikeska - Lažo, Školiak, Obdržálek - Jankovič, Stieler, Preisinger - Kutálek, Mráz, Šátek - Dvonč

Hlasy po zápase:
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:"Hráčom sme zdôrazňovali, že Skalica je veľmi dobrá na puku, čo sa ukázalo aj v zápase. Išli sme do vedenia, ale hostia vždy vyrovnali. Bolo cítiť, že sme mali viac síl, čo nám v závere pomohlo. Práve takéto ubojované stretnutie sme potrebovali a dúfam, že už to bude len lepšie."
 
Josef Turek, tréner Skalice: "Odohrali sme dobrý zápas, no robili sme chyby za čo nás súper trestal. Nitra bola o tie dva góly lepšia a zaslúžene vyhrala."
 
HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 5:4 (2:2, 2:1, 1:1)

Domáci od úvodu produkovali útočne ladený hokej a pred žilinským gólmanom Lacom si vytvárali množstvo šancí. Gól však prišiel znenazdajky, Suchý sa na útočnej modrej zmocnil odrazeného puku, ktorý na prekvapenie všetkých po jeho nahodení zrazu prepadol až za bránkovú čiaru – 1:0. Žilinská odpoveď trvala len 11 sekúnd a Drevenák vyrovnal. Hostia sa z Popradom nemaznali a v presilovej hre sa dokonca ujali vedenia. Domáci ešte v prvej časti dokázali odpovedať, keď Takáč naservíroval puk pred Laca Krotákovi – 2:2.

Aj v prostrednej časti obrany oboch tímov dovoľovali súperovi produkovať útočný hokej plný nasadenia a stretov. Po jednom z nich na žilinskej striedačke odpadol obranca Leško, ktorý skončil v starostlivosti popradských záchranárov. Žilinčania vzápätí hrali oslabení a Štals poslal domácich po druhý raz do vedenia – 3:2. Poprad sa však opäť z vedenia dlho neradoval, veď už o necelé 2 min chaos v domácom bránkovisku pretavil vo vyrovnávajúci gól ex-Popradčan Klouda – 3:3. Žilina mala v ďalšom priebehu viac z hry, vďaka nedôrazu popradskej obrany si jej hráči vypracovali viacero príležitostí, najväčšiu spálil v 37. min Valášek. Udreli však domáci, keď brejk využil Sýkora – 4:3. 

V tretej časti si už oba tímy dávali dobrý pozor na zaváhania v obrannom pásme, aby súpera nedostali do vyloženej gólovej príležitosti. Poprad viedol a tak tvoriť museli hostia, no tí mali problémy najmä s nedisciplinovanosťou a museli čeliť dvom presilovkám „kamzíkov“. Žilinský tlak sa nekonal, v predposlednej minúte prekrásnym gólom rozhodol Kroták. Osem pred treťou sirénou Žilinčania už len korigovali na 5:4.

Góly: 5. Suchý, 13. Kroták, 26. Štals, 39. T. Sýkora, 59. Kroták – 6. Drevenák, 8. Novák, 27. Klouda, 60. Šterbák. Vylúčení: 4:6, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner – Junek, Šefčík, 1311 divákov
zostavy:
HK: Sidor – Gaborčík, Suchý, Kasík, McNamara, Fabian, M. Kurali, Nitriansky – A. Lapšanský, Mlynarovič, Gapa ml – Jabrocký, Štals, T. Sýkora – Matúš Paločko, S. Takáč, A. Kroták – M. Nagy, Paukouček, Belluš. Tréner M. Jančuška. 
MsHK: M. Laco – Rúfus, Šterbák, Ostrčil, Bajaník, Dlouhý, Leško, Sluka – T. Varga, Klouda, F. Novák – Dornič, Kalla, D. Buc – F. Macejka, Linet, Drevenák – Jarab, Valášek, Kropáč – Čavrk. Tréner J. Neliba. 

Hlasy trénerov:
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Dôležité víťazstvo. Žilina svojou hrou potvrdila, že vonku jej to ide. Škoda, že sme výraznejšie nevyužili náš úvodný tlak. Zápas bol vyrovnaný a chlapci si zaslúžia pochvalu, aj keď sme počas zápasu museli meniť zloženie útokov."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona