LAŠ považuje útoky na civilistov v Aleppe za nepremlčateľný vojnový zločin

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:41 • 2 min
LAŠ považuje útoky na civilistov v Aleppe za nepremlčateľný vojnový zločin

PARÍŽ/KÁHIRA - Francúzska vláda dnes potvrdila, že z iniciatívy jej ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta sa na budúci pondelok v Paríži uskutoční konferencia o Sýrii. Zúčastnia sa na nej aj predstavitelia arabských štátov.

slovakia

left justify in out

Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes v Paríži spresnil, že sa očakáva účasť ministrov zahraničných vecí Saudskej Arábie, Kataru, Turecka a Spojených arabských emirátov.


Šéf francúzskej diplomacie dnes na zasadnutí francúzskej vlády tlmočil svoje znepokojenie nad zastavením rokovaní o obnovení mieru v Sýrii a nad pretrvávajúcimi urputnými bojmi v Aleppe.


Pokračujúce boje v Aleppe dnes na svojom zasadnutí v Káhire odsúdila aj Liga arabských štátov (LAŠ), ktorá najmä útoky na civilistov označila za vojnové zločiny a zločiny ľudskosti.


Generálny tajomník LAŠ Nabíl al-Arabí uviedol, že o život v Aleppe prišli už stovky civilistov, pričom - podľa jeho názoru - za týmito útokmi sú nielen teroristické zoskupenia, ale aj "sýrsky režim". Arabí dodal, že ide o vojnové zločiny, ktoré "sú nepremlčateľné" a tí, ktorí ich páchajú, "musia (za to) niesť zodpovednosť".


Arabí pripomenul aj nutnosť dopraviť humanitárnu pomoc do tých oblastí Sýrie, kde sa obyvateľstvo kvôli bojom ocitlo v blokáde bez možnosti úniku. Súčasne zdôraznil, že najlepším riešením konfliktu v Sýrii je jeho politické urovnanie.


Dodal, že LAŠ vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby zaistila prímerie v Sýrii". "Vyzývame všetky strany (konfliktu), aby ho rešpektovali," prízvukoval Arabí.


Kritickej humanitárnej situácii v Aleppe by malo byť dnes venované zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura nevylúčil, že Aleppo bude môcť byť zahrnuté do režimu prímeria. Ak by sa tak stalo, mohlo by to podľa jeho názoru napomôcť obnoveniu medzisýrskych rokovaní v Ženeve.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona