LAŠ chce Bezpečnostnej rade OSN predložiť rezolúciu o Palestínskom štáte

NETKY.SK • 29 November 2014, 17:30 • 2 min
LAŠ chce Bezpečnostnej rade OSN predložiť rezolúciu o Palestínskom štáte

KÁHIRA - Ministri zahraničných vecí Ligy arabských štátov (LAŠ) sa dnes dohodli, že Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) predložia návrh rezolúcie stanovujúcej časový rámec vytvorenia palestínskeho štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí ustanovili výbor zložený zo zástupcov Kuvajtu, Mauretánie, Jordánska a predsedu Ligy arabských štátov Nabíla Arabího, ktorého úlohou bude získavanie medzinárodnej podpory v prospech rezolúcie, uvádza sa v záverečnom vyhlásení zo zasadania ministrov zahraničných vecí LAŠ.
      

Vo vyhlásení nie je stanovený dátum, kedy by rezolúcia mala byť Bezpečnostnej rade predložená, avšak podľa Arabího Jordánsko, ktoré je jedným z nestálych členov BR OSN, návrh rezolúcie predloží v priebehu niekoľkých dní.
      

Svoj návrh rezolúcie sa BR OSN chystá predložiť aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Ten dnes na zasadaní ministrov zahraničných vecí LAŠ uviedol, že v nej bude žiadať, aby Izrael ukončil okupáciu palestínskych území do novembra 2016. 
      

Palestínčania predloženie takéhoto návrhu rezolúcie na naliehanie Washingtonu už niekoľkokrát odložili, ale ďalej už čakať nemôžu, uviedol Abbás.
      

Podľa agentúry AP však ide len o symbolický krok, pretože ak by Bezpečnostná rada o palestínskom návrhu hlasovala, Spojené štáty by s najväčšou pravdepodobnosťou využili svoje právo veta a BR by rezolúciu neschválila.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies