Laporta: "Kvôli Kubalovi urobili Nou Camp, Daučík mal s Barcou 2 tituly"

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:43 • 2 min
Laporta: "Kvôli Kubalovi urobili Nou Camp, Daučík mal s Barcou 2 tituly"

Laporta: "Kvôli Kubalovi urobili Nou Camp, Daučík mal s Barcou 2 tituly"

slovakia

left justify in out

img

Futbalový štadión Nou Camp, na ktorom hráva svoje domáce zápasy FC Barcelona, postavili v roku 1957 kvôli Ladislavovi Kubalovi. Pre TASR to uviedol bývalý prezident FC Barcelona Joan Laporta, ktorý súčasne vďaka svojmu otcovi spoznal aj éru ďalšieho slovenského futbalového odborníka Františka Daučíka.
Kubala sa narodil v Budapešti slovenským rodičom a tak jeho prvé futbalové úspechy boli spojené s oboma susedskými krajinami. Najskôr hral za maďarský Genz TE a Ferencváros Budapešť, avšak pred vojenskou službou utiekol do Bratislavy. V meste na Dunaji bol síce len krátko, ale za bratislavský Slovan v rokoch 1946-1948 zaznamenal 14 gólov v 33 zápasoch. Slovanisti s Kubalom obsadili v lige 3. a 6. miesto. Po maďarskej reprezentácii obliekol aj dres československého národného tímu, v siedmich dueloch dal poltucet gólov. Potom sa vrátil ešte na rok do Vasasu Budapešť, ale odtiaľ utiekol do Talianska, kde hrával za Pro Patriu. Až vďaka slovenskému trénerovi Daučíkovi, ktorý získal dva majstrovské tituly so Slovanom Bratislava aj FC Barcelonou, sa Kubala napokon dostal do katalánskej metropoly. Za FC Barcelonu dal v 345 stretnutiach celkovo 274.
"Na Kubalu si pamätám vďaka otcovi. Bol to totiž hrdina generácie môjho otca. V 50-tych rokoch spôsobil Kubala revolúciu v Barcelone, napokon práve kvôli nemu postavili štadión Nou Camp. Bolo to práve preto, že Kubala hral za Barcelonu. Dovtedajší štadión Camp de Les Corts bol už totiž príliš tesný a malý. Fanúšikovia sa kvôli Kubalovi išli zblázniť, preto vedenie klubu v roku 1957 muselo zákonite nechať postaviť väčší štadión," vylovil pre TASR spomienky z barcelonskej histórie 48-ročný Laporta: "Zaujímavé je, že sme sa kvôli Kubalovej ére dokonca hádali s otcom. Moja generácia mala totiž za hrdinu Cruyffa, bola to večná téma. Samozrejme ja som nikdy nemal možnosť vidieť hrať Kubalu na živo, ale viem veľa o ňom od otca a ďalších futbalových nadšencov. Napokon počas môjho prezidentovania som mal tú česť pred rokom a pol, že som mohol odhaliť veľkú sochu Kubalu v areáli štadióna na Nou Campe. Nádherná socha pri vstupe na štadión. Mimochodom katalánsky spevák Joan Manuel Sarrat naspieval pesničku s názvom 'Kubala'."
Veľkú slovenskú stopu v FC Barcelona zanechal aj bývalý kouč Československa Daučík, ktorý do Španielska emigroval v roku 1948. Rodák zo Šiah sa preslávili svojim herným štýlom, pričom do praxe zavádzal tzv. WM-systém. "Samozrejme, že poznám z histórie aj Daučíka. S Barcelonou ako tréner v päťdesiatych rokoch získal dva španielske tituly a myslím, že triumfoval s tímom aj dva-trikrát v Španielskom pohári. Boli to veľké osobnosti a som rád, že to boli práve Slováci. Mimochodom pamätám si, že Kubala mal za manželku práve Daučíkovú dcéru Annu Violu," uzavrel slovensko-katalánsku tému Laporta.    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies