Lanovka v bratislavskom Volkswagene je svetovým unikátom

NETKY.SK • 28 November 2012, 08:36 • 2 min
Lanovka v bratislavskom Volkswagene je svetovým unikátom

Lanovka v bratislavskom Volkswagene je svetovým unikátom - Doprava Prototyp lanovky, jediný na svete, skonštruovaný špeciálne pre bratislavský závod Volkswagen Slovakia (VW SK) dnešným dňom dovŕšil 10 rokov prevážania vozidiel z montážnej haly na testovac

slovakia

left justify in out

imgPrototyp lanovky, jediný na svete, skonštruovaný špeciálne pre bratislavský závod Volkswagen Slovakia (VW SK) dnešným dňom dovŕšil 10 rokov prevážania vozidiel z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť.
      Lanovka je jedinečná nielen v koncerne Volkswagen, ale aj na celom svete, keďže v nijakom inom automobilovom závode neexistuje. Jej skonštruovanie a inštalácia súviseli s príchodom výroby modelu Volkswagen Touareg a nutnosťou vyriešiť prepravu veľkého množstva vozidiel z montáže na testovaciu dráhu a späť. Projekt preto musel byť pripravený úplne nanovo, keďže žiadna podobná lanovka na svete neexistovala.
      Lanovka bola projektovaná od transportných vozňov, tzv. gondol, na ktorých sa prevážajú vozidlá, nadol s nakladacími stanicami ako prototyp. Jej dĺžka vzdušnou čiarou je 455 metrov. Cesta gondoly z jednej stanice do druhej trvá zhruba 4,5 minúty. Maximálna rýchlosť lanovky je 3 m/s. Oceľové lano, na ktorom sú gondoly zavesené, je 8-pramenné ľavotočivé a vôbec po prvý raz bolo využité práve na tejto lanovke. Na ňom je zavesených 8 transportných vozňov, z ktorých každý váži 2,5 tony a má nosnosť ďalších 2,5 tony. V najvyššom bode je transportný vozeň od zeme vo výške 4,72 m. Prevýšenie lanovky je unikátne, dosahuje iba 4 m, čo je vzhľadom na štandardné využitie lanoviek pre zložité výškové prevýšenia jedinečné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona