Lampión šťastia vodičovi zo Sabinova šťastie nepriniesol

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:34 • 2 min
Lampión šťastia vodičovi zo Sabinova šťastie nepriniesol

Lampión šťastia vodičovi zo Sabinova šťastie nepriniesol

slovakia

left justify in out

img

Hromadné vypúšťanie želaní do povetria prostredníctvom svietiacich lampiónov, ktoré sa v nedeľu (10.10.) večer uskutočnilo na viacerých miestach v Prešove, neprinieslo šťastie 23-ročnému vodičovi z okresu Sabinov.
Mladík, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, dnes pre TASR uviedol, že prechádzal autom po ulici 17. novembra a počas jazdy mu jeden z balónov spadol na čelné sklo. Vozidlo stočil smerom k obrubníku, na ktorom si presekol pneumatiku, poškodil disk a spodnú časť nárazníka.
"V aute sme sedeli dvaja a zrazu sa z ničoho nič objavil balón. Pred nami išli iné autá, tak som sa v tej rýchlosti rozhodol stočiť auto doprava," povedal vodič. Dodal, že políciu nevolal a udalosť chce rieši prostredníctvom poisťovne. Škodu sám odhadol zhruba na 1000 eur. Iróniou podľa neho je to, že sám sa na akcii zúčastnil.
Iniciátorom myšlienky vypúšťania balónov v Prešove je Peter Hermanovský, ktorý TASR potvrdil, že ho majiteľ poškodeného auta kontaktoval. Sám sa však necíti byť organizátorom akcie a o udalosti plánuje informovať mesto, ktoré zabezpečovalo organizačné záležitosti.
Tvrdí, že jeho pôvodným zámerom bolo vypustiť možno 100 balónov spolu s priateľmi a časť zo zisku na predaji venovať na charitatívne účely. Na výzvu prostredníctvom Facebooku však zareagovali tisícky ľudí a preto oslovil mesto, či sa dá v akcii pokračovať aj v takomto rozsahu.
"Nejde o prvú takúto záležitosť a konala sa už vo viacerých mestách na Slovensku. V Bratislave dokonca zaregistrovali slovenský rekord s viac ako 1200 vypustenými balónmi," povedal Hermanovský.
Konštatoval, že takéto balóny sú bežne dostupné v predaji. Na každom výrobku je návod na použitie, odporúčania, a keďže ide aj o manipuláciu s ohňom, výrobok by mali používať len ľudia nad 18 rokov, pričom všetko je na vlastnú zodpovednosť.
Materiál je podľa Hermanovského z rozložiteľného papiera, ktorý sa po tom, ako spadne na zem, vplyvom vlahy rozpustí. Dodal, že oheň v lampióne horí len vo vzduchu a na zem dopadne už s vyhasnutým plameňom.
Hovorkyňa radnice Iveta Adamová uviedla, že išlo o prvé takéto vypúšťanie lampiónov šťastia v meste. V Prešove sa vraj do vzduchu vznieslo viac ako 2000 balónov.
"Pán Hermanovský sa obrátil na mesto so žiadosťou o pomoc, keďže mala to byť pôvodne akcia skôr taká skúšobná a prihlásilo sa mu obrovské kvantum ľudí, tak mesto zabezpečilo tie základné bezpečnostné záležitosti, ako kooperáciu požiarnikov, mestskej polície a samozrejme aj upratovanie po akcii," povedala TASR Adamová.
Parkovisko pred Mestskou halou na ulici Jána Pavla II. dnes ráno po akcii pripomínalo menšie smetisko. Boli tu pohádzané obaly z lampiónov a niektoré z balónov skončili vo vetvách stromov. Adamová konštatovala, že oddelenie verejnoprospešných činností už pripravilo harmonogram a v priebehu dňa zabezpečí upratovanie plôch, odkiaľ sa balóny vypúšťali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies