Lamačská cesta má BUS pruh, v meste by ich malo byť viac

NETKY.SK • 18 December 2015, 18:42 • 2 min
Lamačská cesta má BUS pruh, v meste by ich malo byť viac

BRATISLAVA - Hlavné mesto Bratislava vyhradilo na Lamačskej ceste jazdný pruh pre mestské a prímestské autobusy s cieľom zlepšiť premávku najmä počas dopravnej špičky. Vyhradený pruh má dĺžku približne 750 metrov od úseku Tesco Lamač po napojenie na diaľnicu D2, kde sa cesta zlieva z dvoch jazdných pruhov do jedného.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Katarína Kohútiková z Oddelenia komunikácie a marketingu Kancelárie primátora hlavného mesta SR Bratislava, mesto tak urobilo najmä preto, že v poobedných hodinách tu denne vznikajú zápchy, v ktorých okrem osobných vozidiel viaznu aj vozidlá verejnej dopravy.

 

Počas dopravnej špičky však cez Lamačskú cestu premáva každú hodinu 15 spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD), konkrétne linky 30, 37, 63, 92 a približne sedem spojov prímestskej dopravy. Každé necelé tri minúty tak premáva úsekom jeden autobus. Od vyznačenia BUS pruhu očakáva mesto zlepšenie pravidelnosti a skrátenie cestovných časov vo verejnej doprave.


Projekt vyhradeného pruhu pripravili a odsúhlasili na základe spoločnej snahy hlavného mesta a Dopravného podniku v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom. "V najbližších dňoch bude mesto dopravnú situáciu monitorovať a vyhodnocovať a v prípade potreby prijme opatrenia na úpravu cestnej svetelnej signalizácie," uviedla Kohútiková s tým, že Dopravný podnik Bratislava pripravuje analýzu s porovnaním jazdných časov liniek MHD.


Bratislava plánuje v ďalšom roku pokračovať so zriaďovaním vyhradených pruhov pre verejnú dopravu s cieľom zatraktívniť a zrýchliť cestovanie mestskou hromadnou dopravou najmä v čase dopravných špičiek. V súčasnosti finalizovaný územný projekt dopravy odporúča BUS pruhy ako jeden z nástrojov dopravnej politiky mesta pre podporu udržateľnej mobility.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona