Laktačná poradkyňa: V nemocniciach mamičky neučia dojčiť

NETKY.SK • 2 Október 2013, 17:02 • 2 min
Laktačná poradkyňa: V nemocniciach mamičky neučia dojčiť

BRATISLAVA – Mamičky odchádzajú z pôrodníc bezradné, nevedia ako dojčiť. Povedala to laktačná poradkyňa Andrea Poloková z občianskeho združenia Mamila. To združuje asi 150 laktačných poradkýň, ktoré poskytujú ženám pomoc, poradenstvo a podporu pri dojčení po celom Slovensku. V bratislavskej Univerzitnej nemocnici na Kramároch sa dnes uskutočnil odborný seminár o dojčení, ktorý na Slovensku odštartoval Európsky týždeň dojčenia.

slovakia

left justify in out

Dojčiace matky podľa laktačnej poradkyne zápasia najmä s troma problémami. Nevedia, koľko ich dieťa vypilo mlieka, a teda, či nehladuje. "Je to jeden z najčastejších dôvodov, prečo mamičky prestávajú dojčiť," uviedla dnes pre TASR Poloková s tým, že na rozpoznanie stačí jednoduchý recept – bábätku, ktoré pije, poklesne brada. "V prípade, keď bábätká nielen sajú, nielen pohybujú bradou, ale aj pijú, musia niečo prehltnúť. Teda matky naučíme dívať sa na to, či bábätká prehĺtajú. Ak ich toto naučíte poznať, matky budú bezpečne vedieť, že dieťa pije a nikto ich nepresvedčí, že to dieťa umiera na hlad," objasnila. Ďalším výrazným problémom je prisatie dieťaťa po pôrode. Tam sa negatívne podpisuje odlúčenie dieťaťa od matky. "Nemocnice kontakt dieťaťa s matkou ponímajú veľmi symbolicky. To znamená, dieťa je s matkou, dve, tri, štyri minúty po pôrode, ale potom strávi veľa času mimo matky a toto je obdobie, kedy je dieťa najviac nastavené na to, aby sa prisalo," pokračovala laktačná poradkyňa. Niekedy úplne stačí táto separácia na to, aby sa dieťa prestalo prisávať. Navyše, ak dieťa dostane fľašu, často odmieta prsník. Mnohé mamičky tiež trápia bolestivé bradavky spojené s krvácaním či hnisaním. Podľa Polokovej mnohí lekári aj v súčasnosti matkám radia, že si to nevyžaduje liečbu a musia to vydržať. "Najlepšia liečba je prevencia," zdôraznila Poloková. Keď je bábätko prisaté, to, čo má v ústach z prsníka, sa ničoho nesmie dotýkať. "Ak to tak je, môže sa dojčiť dlhý čas a bradavke sa nič nestane," dodala poradkyňa. Ak matku niečo bolí, je to podľa nej signál, že niečo nie je v poriadku. Mamičkám podľa nej však často nikto neukáže, ako má vyzerať správne prisatie. Zoznam laktačných poradkýň nájdu mamičky na stránke OZ Mamila. Tie robia svoju prácu prevažne ako dobrovoľníčky, žijú z darov a príspevkov. Okrem mamičiek robia školenia aj pre zdravotníkov.

Témou tohtoročného týždňa dojčenia je Podpora dojčenia – bližšie k matkám. Praktická pomoc pri dojčení chýba matkám aj podľa lekárky Viery Haľamovej zo Slovenského výboru pre UNICEF. Vyplýva to z rozhovorov, ktoré výbor zrealizoval s viac ako 1000 matkami. "Vedia o hodnote materského mlieka, ale nevedia, ako úspešne dojčiť," tvrdí lekárka.

Pokles schopnosti dojčiť u matiek, ku ktorému došlo v minulom storočí, spôsobila najmä separácia novorodeného dieťaťa od matky v čase, keď je biologicky späté s rodičkou. Haľamová dodala, že sa nevenuje dostatočná pozornosť reflexu získavania potravy, ktorou bolo odjakživa materské mlieko, na ktoré je novorodeniatko pripravené. "Na to, aby sa mohli uplatniť reflexy, aby tá tvorba mlieka mohla byť zabezpečená, musí byť dieťa späté s matkou a práve toto je téma tohtoročného týždňa dojčenia," pokračovala. Od roku 1998 sa podľa nej na Slovensku zvyšoval počet dojčiacich matiek, v posledných dvoch rokoch nastala vo väčšine slovenských krajov stagnácia, výnimkou je len Bratislavský kraj. "Ku koncu minulého storočia bola v tomto kraji frekvencia a dĺžka dojčenia najnižšia, teraz je najvyššia zo všetkých krajov," podčiarkla lekárka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies