Lákavé pivničky budú mať nové číslovanie

NETKY.SK • 9 August 2015, 13:58 • 2 min
Lákavé pivničky budú mať nové číslovanie

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA – Obec Liptovská Teplička v okrese Poprad plánuje v tomto mesiaci nanovo očíslovať približne štyristo pivničiek.

slovakia

left justify in out

Ide o jednoduché pivnice na zemiaky vyhĺbené kolmo do zeme, ktoré sa nachádzajú medzi obcou a cintorínom. Keďže pivničky sa tu desaťročia dedia z generácie na generáciu, obec chce takýmto spôsobom zistiť, koľké z nich ešte majú svojich majiteľov. „Veľa pivničiek je ešte funkčných, viacero z nich bolo zrekonštruovaných, majú nové striešky a upravené priestory, no na druhej strane niektoré v posledných rokoch aj popadali,“ povedal pre SITA starosta obce Slavomír Kopáč. Obec chce v súčasnosti vedieť, kto sa reálne o pivničky stará a rovnako chce zabrániť ich postupnému chátraniu.


Miestne pivnice sú prikryté strieškou z guľatiny, na ktorej sa nachádza vrstva hliny s mačinou. Podľa starostu sú 2,5 až 3 metre hlboké a majú hruškovitý tvar. „Celý rok je tam stabilná teplota okolo piatich stupňov Celzia, čo predstavuje ideálnu klímu pre zeleninu. Napríklad zemiaky si tam udržia svoju kvalitu od jesene až do konca jari,“ povedal Kopáč. To všetko vďaka vápencu, do ktorého sú pivničky vyhĺbené. Dnes lákajú turistov, ktorí si ich sem prichádzajú pozrieť. Mnohí sa tu zastavia počas túry na Kráľovu hoľu, keďže jedna z turistických trás vedie aj obcou. Starosta ju označil za najdlhšiu, ale zároveň za najkrajšiu.


Presná história pivničiek podľa starostu nie je známa, keďže materiály, ktoré ju dokumentovali, zhoreli v archíve v Liptovskom Hrádku. Vybudované boli neďaleko stodôl, ktoré stáli na okraji obce. „To, že pivnice boli umiestnené mimo obce, malo svoje dôvody, boli tak chránené pred požiarom. Sme dedina, pre ktorú je typická drevená architektúra, preto domy stáli zvlášť a stodoly s náradím a sýpky boli postavené ďalej. Ak vypukol požiar, vždy bola nádej, že sa niečo uchová,“ vysvetlil Kopáč.


V dedine sú v súčasnosti aj také pivničky, o ktoré sa nikto nestará, ak sa však niekto cez ne prepadne, môže podľa Kopáča nastať problém. „Tie pivničky, ktoré nikto nechce, prípadne sa k nim nikto nehlási chceme obnoviť,“ zdôvodnil Kopáč. Ako povedal, ľudia o ne prestali javiť záujem napríklad po páde komunizmu. „Zrazu sa neoplatilo toľko pracovať, jednoduchšie bolo ísť do obchodu a kúpiť si zeleninu tam. Myslím si, že teraz ľudia pochopili, čo to znamená zdravý život, pretože zistili, že v obchode vždy nenájdu také kvalitné výrobky, aké by očakávali,“ dodal starosta.


Liptovská Teplička chce vrátiť pivničkám ich pôvab a rovnako uvažuje nad tým, že by niektoré z nich prenajala. „Záujem o ne prejavujú aj niektorí Popradčania, niektoré sú už dokonca v nájme. Mať pivničku na Tepličke je v podstate prestíž,“ povedal starosta. Ako vysvetlil, v súčasnosti sa ľudia vracajú k tomu, čo bolo dobré, a teda aj k pivničkám.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies