Lákadlom na štadióne v Lens bratský súboj Xhakovcov

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:33 • 2 min
Lákadlom na štadióne v Lens bratský súboj Xhakovcov

BRATISLAVA - Sobotňajší program futbalových ME 2016 otvorí stretnutie v základnej A-skupine medzi Albánskom a Švajčiarskom, ktoré sa odohrá na Stade Bollaert-Delelis vo francúzskom meste Lens.

slovakia

left justify in out

Pre albánske mužstvo je to premiérová účasť na záverečnom turnaji. Na Albáncov čaká hneď na úvod náročná úloha, keďže svojho najbližšieho súpera ešte nezdolali. V šiestich vzájomných dueloch zvíťazili Švajčiari päťkrát, v jednom prípade sa zrodila remíza. Lákadlom zápasu je súboj bratov Xhakovcov, Taulant reprezentuje Albánsko a Granit si oblieka dres Švajčiarska. Úvodný výkop je naplánovaný na 15.00 h.

Ak sa v národnom mužstve stretnú dvaja bratia, tak vždy ide o výnimočnú situáciu. V sobotu sa však môže stať prvýkrát v histórii európskych šampionátov, že dvaja bratia nastúpia proti sebe. Taulant (25 rokov) a Granit (23 rokov) Xhakovci sú rodáci zo švajčiarskeho Bazileja. Obaja sú odchovancami miestneho klubu FC Bazilej, kde hrali spolu ako "centrálni" záložníci. V roku 2012 sa ich cesty rozišli: Granit prestúpil do Mönchengladbachu, kde zanechal výraznú stopu. Od nasledujúcej sezóny už bude hrať za londýnsky Arsenal, ktorý za neho údajne zaplatil nemeckému klubu viac než 30 miliónov libier.

Taulant pôsobí naďalej v rodnom Bazileji, "odskočil" si len na hosťovanie do klubu Grasshoppers, kde strávil poldruha roka. Podobne ako mladší súrodenec, aj on bol v mládežníckych kategóriách reprezentantom Švajčiarska. Lenže pozvánka do seniorského mužstva neprichádzala, a preto Taulant Xhaka prijal ponuku Albánska, za ktoré nastupuje od roku 2014. V sobotu tak obaja s veľkou pravdepodobnosťou vstúpia do histórie, keďže patria ku kľúčovým hráčom svojich tímov. "Môj brat a ja máme veľmi dobrý vzťah. Sme nielen bratia, ale aj najlepší kamaráti. Po žrebe skupín sme mali taký divný pocit, obaja sme boli trochu nervózni. Ale teraz už sme uvoľnení," povedal Granit Xhaka v rozhovore pre web Európskej futbalovej únie (UEFA).

Logicky sa v tomto prípade naskytá otázka, komu budú v sobotu držať palce rodičia Xhakovci. "Obaja budú prítomní na štadióne. A koho budú podporovať? Moji rodičia majú našťastie dve ruky, takže to znamená päť prstov pre Švajčiarsko a päť prstov pre Albánsko," žartoval 23-ročný G. Xhaka, ktorý bude lídrom švajčiarskeho mužstva na záverečnom turnaji ME vo Francúzsku. Do zápasu s Albánskom vstupujú Švajčiari ako jasní favoriti, na svojej súpiske majú viacero skúsených futbalistov, ktorých dopĺňajú tínedžeri ako Nico Elvedi či Breel Embolo.

Albánci sú síce spomedzi všetkých kvalifikovaných tímov najnižšie v rankingu UEFA (45.), no zároveň sú považovaní aj za veľkú neznámu a môžu prekvapiť. V ich podaní je to premiérová účasť na európskom šampionáte. Hlavným trénerom albánskeho reprezentačného výberu je Talian Gianni De Biasi, ktorý na turnaji oslávi 60-tku. Výbornými výkonmi zaujal počas ostatnej sezóny 22-ročný pravý bek Elseid Hysaj pôsobiaci v tíme talianskeho vicemajstra SSC Neapol. Najskúsenejším hráčom je kapitán Lorik Cana, ktorý je odchovancom klubu Paríž St. Germain.

S ohľadom na stretnutie Albánska so Švajčiarskom sa často dostáva do popredia národnostný akcent, keďže viacero švajčiarskych reprezentantov má albánsky pôvod. Napríklad Granitovi Xhakovi vypomáhajú v strede poľa "Helvétov" Valon Behrami a Blerim Džemaili, v útočnej formácii sú to Admir Mehmedi či Xherdan Shaqiri, ktorý je so sedemnástimi gólmi najlepší strelec na súpiske trénera Vladimira Petkovića, mimochodom rodáka zo Sarajeva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona