Lalka: Najčastejšie sa vo firmách podvádza pri nákupoch

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 11:00 • 2 min
Lalka: Najčastejšie sa vo firmách podvádza pri nákupoch

BRATISLAVA - Najčastejšie sa vo firmách v Česku a na Slovensku podvádza pri nákupe a fakturácii. Povedal pre TASR forenzný vyšetrovateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Surveilligence Ján Lalka.

slovakia

left justify in out

„Najčastejšie sa nekalá činnosť deje na oddeleniach, kde do firmy prichádzajú alebo odchádzajú peniaze. To sú však menšie prehrešky, ktoré si dokáže spoločnosť vyriešiť sama a vie ich odhaliť aj firemný účtovník alebo audítor“, dodal Lalka.
      

Väčšinou ide o jednoduché podvodné schémy. Napríklad šéf nákupu vo firme dlhodobo obstaráva komoditu, ktorá má stabilnú cenu a do obchodnej schémy vloží tretí subjekt. „Založí novú firmu na meno nejakého známeho, ktorá bude dôveryhodne vyzerať a celý obchod pôjde cez ňu. Bude u nej nakupovať za cenu napríklad o jedno percento vyššiu ako zvyčajne. Rozdiel si nikto nevšimne a jednopercentná marža ostane v účelovej firme“, vysvetlil Lalka.
      

Podľa forenzného vyšetrovateľa sú však nebezpečnejšie podvody, ktorých sa dopúšťa top-manažment alebo vlastníci, kde úplne zlyháva kontrola, pretože nad nimi už nie je žiadny dozor. Preto sa ťažko odhaľujú a väčšinou k tomu dochádza pri výmenách majiteľov alebo štatutárov firmy. „Často sú pochybné praktiky skryté vo veľmi sofistikovaných schémach, cez obchodovanie so spriaznenými firmami, ktoré vyzerá ako štandardné obchodné operácie. Ak nastane nejaký problém a transakcie sa odhalia ako nevýhodné pre firmu, tak sa argumentuje, že išlo len o bežné riziko podnikania“, zdôraznil Lalka. Nekalé konanie, ktoré môže poškodiť firmu signalizuje viacero javov. Rizikovým faktorom je obchodovanie s firmou, ktorá sídli na rovnakej adrese ako stovky iných spoločností. „Je napríklad veľmi podozrivé, keď firma obchoduje so spoločnosťami, pre ktoré je jediným klientom alebo so spoločnosťami, ktoré vznikli len krátko pred podpisom kontraktu“, dodal Lalka.
      

Hospodárska kriminalita na Slovensku rastie. Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti PriceWaterhouse Coopers na vzorke 76 slovenských firiem počet podvodov od roku 2011 vzrástol o 60 %. Pri svojom podnikaní sa s ňou za uplynulých 24 mesiacov stretlo celkove 34 % spoločností v porovnaní s 21 % spred troch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona